More

  Европски избори за точно шест месеци, интерес поголем од пред пет години

  spot_img

  Доколку изборите за Европскиот парламент се одржат следната недела, веројатно би учествувале 68 отсто од граѓаните на ЕУ и 57 отсто од испитаниците во Словенија, покажува истражувањето на јавното мислење на Евробарометар. Граѓаните на земјите членки на ЕУ добро ги знаат изборите кои ќе се одржат за точно половина година.

  За европските избори, кои ќе се одржат меѓу 6 и 9 јуни 2024 година, овојпат интересот кај граѓаните на Европската унија (ЕУ) е поголем од половина година пред последните избори пред пет години. Овој пат за нив се интересирале 57 отсто од сите испитаници, додека на крајот на 2018 година 51 отсто од испитаниците биле заинтересирани за изборите одржани во мај 2019 година.

  Кај испитаниците во Словенија овој удел годинава изнесува 48 отсто, што е за пет процентни поени повеќе од пред пет години. На прашањето дали ќе излезат на гласање доколку се одржат следната недела, 57 отсто од учесниците одговориле дека најверојатно ќе гласаат. На крајот на 2018 година вака одговориле 47 отсто од нив, а на европските избори во мај 2019 година во Словенија учествувале 28,9 отсто од граѓаните со право на глас.

  Во цела ЕУ процентот е многу поголем бидејќи на избори би излегле 68 отсто од испитаниците. Во есента 2018 година вака одговориле 59 отсто од нив, а излезноста на изборите била 50,6 отсто.

  Огромното мнозинство од испитаниците се свесни за влијанието на ЕУ врз нивните животи – така мислат 70 отсто, што е слично на истражувањето објавено во јуни и спроведено во март. Во Словенија ова учество е 80 отсто, додека во јуни изнесувало 77 отсто.

  Граѓаните бараат Европскиот парламент да ѝ даде приоритет на борбата против сиромаштијата и социјалната исклученост (36 проценти). Потоа следат јавното здравство (34 проценти), борбата против климатските промени (29 проценти) и поддршката на економијата и отворањето нови работни места (29 проценти). Испитаниците во Словенија на прво место го ставаат јавното здравје (48 проценти). Потоа следи борбата против сиромаштијата и социјалната исклученост (35 отсто) и поддршката за економијата и отворањето нови работни места (31 отсто).

  Европскиот парламент Фото: Снимање на екранот/ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ
  Претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола ги поздрави резултатите од истражувањето на јавното мислење. „Резултатите се многу охрабрувачки и ги поддржуваат нашите напори за зголемување на учеството, што е важно бидејќи демократијата не треба да се зема здраво за готово. Со гласањето во јуни 2024 година го заштитуваме и зачувуваме“, рече таа.

  Есенското истражување на Евробарометар 2023 година беше спроведено од Verian за Европскиот парламент помеѓу 25 септември и 19 октомври. Беа спроведени 26.523 интервјуа во 27 земји-членки, 1.002 лица учествуваа во Словенија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img