More

  Прв пат во ОК: Болеста што ја шират кучињата е пренесена на луѓето

  spot_img

  Болеста е ендемична на места како што е Источна Европа, а претходно болеста беше забележана само во изолирани случаи кај животни увезени од регионот.

  Неизлечивата состојба на бруцелоза кај кучињата, предизвикана од бактеријата Brucella canis, може да доведе до неплодност, куцане и болка кај кучињата. Во Велика Британија три лица се заразени со оваа бактериска инфекција која ја пренесуваат животни за прв пат, соопшти британската агенција за здравствена безбедност, пренесува Мирор.

  Оваа болест е ендемична на места како што е Источна Европа и претходно беше забележана само во изолирани случаи кај животни увезени од регионот, но сега случаите кај кучињата во ОК се зголемија, со рекордни 91 пријавени само оваа година.

  Експертите сметаат дека новите случаи се резултат на контакт помеѓу британските кучиња и увезените кучиња во одгледувачниците, како и потомството увезено од одгледувачите. Имаше само девет случаи во 2020 година, што се зголеми на 36 следната година и повторно се зголеми на 55 во 2022 година.

  До јули оваа година, во Обединетото Кралство беа идентификувани 91 случај, според владиното истражување. Меѓународната група „Инфекции од човечки животни и надзор на ризикот (HAIRS“) соопшти дека иако ризикот за човечката популација е низок, одгледувачите на кучиња, луѓето кои работат во ветеринарни клиники или одгледувачници и сопствениците на заразени кучиња, имаат поголем ризик од изложеност на заразени кучиња.

  Тешките случаи може да бидат опасни по живот, а имунокомпромитираните лица се изложени на поголем ризик. Во новиот извештај објавен за бруцелоза кај кучињата, HAIRS наведува дека во Велика Британија се потврдени вкупно три случаи на инфекција кај луѓето.

  Во еден случај, лицето било асимптоматско, а инфекцијата била откриена затоа што се работи за ветеринарен работник на рутинско тестирање по контакт со заразено куче. Вториот случај бил дијагностициран откако пациентот отишол во болница откако развил симптоми.

  Од пријавените 91 случај кај кучиња оваа година, достапни се клинички информации за 22 од кои 14 заразени кучиња потекнуваат од Романија, јавува N1 Загреб.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img