More

  Жените војници во Србија добиваат специјална долна облека

  spot_img

  Зголемениот број жени во српските вооружени сили и Министерството за одбрана и официјално добија нова облека – долна облека наречена „Женски шорцеви М-21“.

  Според порталот, оваа информација е објавена во Службен воен весник од 17 август, а во неа се вели дека женските шорцеви М-21 мора да бидат во согласност со одбранбениот стандард на Република Србија (СОРС), пишува порталот Балканска безбедносна мрежа. .

  „Ова во пракса значи дека новата облека за припадниците на вооружените сили ќе треба да исполнува одредени стандарди во поглед на изгледот и квалитетот, пред се да одговара на бојата на маскирна и да се користи со воената униформа на терен“, се вели во текстот. чита.
  Порталот додава дека деталите, вклучувајќи ги фотографиите и описот на новата униформа на вооружените сили, не се јавно достапни и дека не се знае кој е производителот, како и дали припадниците на вооружените сили веќе добиле гаќите М-21.

  Комплетот теренски униформи за војската на Србија го произведува „Џумко“ од Врање, а свечените и службените униформи се сошиени во воениот објект „Дедиње“ во Белград. Во Воената установа „Дедиње“ со години се шијат свечени униформи за офицери, офицери, подофицери и питомци.

  Балканската безбедносна мрежа потсетува дека воениот повик во Србија во последно време е попопуларен кај жените отколку кај мажите, па така во последните два уписни рока во Воената гимназија и стручната воена гимназија во Белград се запишале повеќе девојчиња отколку момчиња.

  „Во моментов на Воената академија има 34 проценти питомци, додека бројот на жени на Медицинскиот факултет на ВМА е поголем од 70 проценти. Критериумите за прием на Воената академија и на Воената академија се идентични за мажи и жени, освен за проверка на физичката подготвеност и способност. Бројот на офицери во вооружените сили е помал бидејќи неодамна имаа можност да се запишат во воени училишта. Во моментов девет отсто од офицерите во вооружените сили, три отсто од подофицерите и 17 отсто од професионалните војници се жени“, пишува порталот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img