More

  Пронајдена уште една комета: Се очекува нереално искуство, открија астрономите и кога

  spot_img

  Астрономите пронајдоа друга комета. Директорот на Националната опсерваторија и планетариум во Србија, д-р Бранислав Ровчанин објаснува зошто се очекува нереално искуство и кога ќе можеме да го видиме.

  За прв пат беше забележан во Нанџинг на 9 јануари 2023 година во кинеската опсерваторија „Пурпурната планина“, а неговото постоење беше потврдено од јужноафриканската опсерваторија ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) на 22 февруари, па ја доби астрономската меѓународна ознака C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS).
  Ровчанин истакнува дека N1 е „откриен на растојание од 7,3 AU од Сонцето во соѕвездието на Змијата, дека неговата орбита е ретроградна и е наклонета под агол од 139º во однос на рамнината на еклиптиката“.

  Претходните пресметки го предвидуваа орбиталниот период, како што наведува, на неверојатни 80,66 илјади години, што ја сместува во групата на долгопериодични комети.

  „Иако во моментот магнитудата на кометата е речиси 18 метри, се предвидува дека на 13 октомври 2024 година нејзината светлина ќе биде дури -0,2 метри. Тоа значи дека кометата ќе биде видлива со голо око дури и од населени места“, рече Ровчанин.

  На прашањето што ќе ја направи оваа конкретна комета посебна, тој ја истакнува предноста на нејзиниот изглед и уште една реткост.

  „Ќе има силен сјај и долга опашка во споредба со многу претходни комети, ќе може да се ужива во глетката со голо око неколку дена“, објасни тој.

  Сепак, научниците истакнуваат дека постои еден ризик кој мора да преживее, а тоа е можноста за распаѓање. Ова е причината зошто во моментов се води дебата за тоа дали оваа комета ќе го преживее приближувањето до Сонцето или не.

  „Судејќи според сегашните податоци, можеме да очекуваме убаво искуство, и колку ќе бидат големи опашот и главата на кометата и кои.
  бои, ќе треба да сведочиме следната година“, заклучи Ровчанин.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img