More

  Истражувањата покажаа што можат да направат инсектите што јадат на нашиот метаболизам

  spot_img

  Крцкавите лушпи од инсекти се хранлив додаток што многумина од нас попрво би го избегнувале во оброците.

  Сепак, новото истражување сугерира дека хранливите материи можат да стимулираат вроден имунолошки одговор кој го подобрува метаболизмот на цицачите.

  Кога истражувачите од Универзитетот Вашингтон во Сент Луис ги хранеле глувците со диета која вклучувала хитин – полисахарид изобилен во егзоскелетите на инсектите, лушпите од ракови и габите – стомаците на животните станале надуени, предизвикувајќи посебен имунолошки одговор.

  Конечниот ефект беше производство на уникатен интестинален ензим наречен AMCase, неопходен за варење на хитин, како и активирање на клетките кои го регулираат масното ткиво.

  Цицачите обично не произведуваат ензими доволно силни за да ги разградат гломазните полисахариди што ги јадат, но се чини дека хитинот е исклучок – еден со длабоки еволутивни корени, известува Science Alert.

  Пред смртта на диносаурусите, некои докази сугерираат дека древните цицачи се хранеле со инсекти во многу поголема мера отколку денес.

  Студиите исто така покажуваат дека некои цицачи одамна се прилагодиле да го варат хитинот.

  До денес, многу цицачи сè уште јадат цицачи, дури и некои луѓе. Не само што инсектите се безбедни за конзумирање на нашиот вид, тие исто така можат да обезбедат витални хранливи материи, како што се протеините, и можат одржливо да се собираат.

  Како такви, некои научници мислат дека тие треба да бидат поголем дел од нашата исхрана, иако тоа веројатно може да потрае малку дополнително убедливо.

  Откривањето кои делови од инсектите се најхранливи и зошто, би можело да им помогне на научниците да осмислат повкусни начини да ги искористат нутритивните придобивки.

  Во тековната студија на WUSL, глувците кои се хранеле со хитин заедно со диета со висока содржина на маснотии на крајот покажале подобрени метаболички читања во споредба со глувците кои биле хранети со диета богата со маснотии без хитин.

  Слично на претходните студии на глувци, истражувачите открија дека потрошувачката на хитин се чини дека промовира здрав микробиом во долниот дел на гастроинтестиналниот тракт.

  За да ги истражат механизмите подлабоко, истражувачите ја нарушија способноста на некои глувци да произведуваат ензим AMCase и со тоа да го варат хитинот.

  Тимот потоа ги хранел овие глувци со диета богата со маснотии со хитин.

  Во споредба со другите групи, глувците кои не можеле да го сварат хитинот покажале отпорност на дебелина, дури и кога биле хранети со храна богата со масти.

  Истражувачите забележале зголемени нивоа на вродени лимфоидни клетки тип 2 (ILC2) кај овие глувци – нуспроизвод на цревниот имунолошки одговор индуциран од хитин. Неодамна беше откриено дека овие клетки се вклучени во регулацијата на масното ткиво.

  „Сметаме дека варењето на хитин главно се потпира на сопствените хитинази на домаќинот. Стомачните клетки го намалуваат нивниот ензимски ефект преку процес што го нарекуваме адаптација“, објаснува имунологот Стивен Ван Дикен.

  Тој додава:

  „Но, изненадувачки, овој процес се случува без микробно внесување, бидејќи бактериите во гастроинтестиналниот тракт се исто така извори на хитинази кои го разградуваат хитинот.

  Но, не се бактериите што ги произведуваат ензимите што го разградуваат хитинот во моделите на глувци. Со мешање во варењето на хитинот во исхраната кај цицачите, истражувачите откриле можен начин за продолжување на имунолошките и метаболичките придобивки од оваа хранлива материја во цревата.

  „Имаме неколку начини да ја инхибираме гастричната хитиназа. Дополнувањето на овие пристапи со храна која содржи хитин може да има многу реална корист за метаболизмот“, вели Ван Дикен.

  Ван Дикен и неговите колеги сега се надеваат дека ќе ги прошират своите откритија и на луѓето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img