More

  Производителите на јаболка од Србија: Договорот со Кина е значајна деловна можност

  spot_img

  Стапувањето на сила на Договорот за слободна трговија меѓу Србија и Кина на 1 јули годинава е значајна деловна можност, сметаат производителите на јаболка за Бета.

  Во холдингот „Делта“ рекоа дека досега немале можност да извезуваат јаболка во Кина поради недостиг на потребни меѓудржавни договори и дека Договорот за слободна трговија ја отвора вратата за извоз на овошје во Кина без царински бариери, што ќе и овозможи на таа компанија, како и на другите домашни производители, значително да го зголемат своето присуство на кинескиот пазар.

  „Договорот претставува значајна деловна можност за проширување и подобар пласман на нашите производи. Ние произведуваме 30.000 тони јаболка годишно, а нашиот фокус е на висок квалитет и проширување на нови пазари. Сега продаваме јаболка во повеќе од 30 земји низ Европа, Африка и Азија, каде што сме препознаени по извонредноста и доверливоста“, изјавија од Делта.

  Договорот за слободна трговија опфаќа 10.412 производи чиј извоз од Србија во Кина постепено ќе се либерализира во следните десет години, а најголеми шанси да се пласираат на тој пазар се вината, ракијата, говедското месо, боровинките, сувите сливи и јаболката.

  Цените на јаболката на кинескиот пазар, како што наведуваат од компанијата „Делта“, може значително да варираат во зависност од многу фактори, како што се сезоната, квалитетот, видот на јаболката, моменталната побарувачка и економската клима.

  „Кина е еден од најголемите производители и потрошувачи на јаболка во светот, што значи дека пазарот може да биде многу конкурентен, особено за увезените јаболка, кои често мора да бидат со врвен квалитет за да се оправдаат повисоките цени. Клучот за проценка на профитабилноста на извозот на јаболка во Кина е деталното разбирање на пазарните услови, вклучувајќи ги тарифите, фитосанитарните регулативи и преференциите на потрошувачите“, велат од Делта.

  На прашањето дали транспортот на стока до Кина може да биде проблем во таа компанија, тие велат дека, иако поминувањето низ Суецкиот канал може да биде логистички предизвик поради сообраќајот и можните доцнења, логистичките тимови на Делта работат на оптимизирање на транспортните рути за да се обезбеди сигурен и ефикасен транспорт до Кина, минимизирајќи ги потенцијалните проблеми.

  Сопственикот и директорот на компанијата Ќириќ агро МЃЖ од Тител, Милан Ќириќ, кој произведува јаболка на 250 хектари, за Бета вели дека е задоволен од можноста да отвори уште еден пазар, но дека го продал речиси целиот род од минатата година, освен за 2.000 тони, но и тоа се договори.

  „Годишно произведувам 20.000 тони јаболка и ги извезував по цена од 90 центи до нешто повеќе од едно евро за килограм во земји од Египет до Индија. Задоволен сум, годината ќе заврши позитивно, заработката нема да биде исклучително висока бидејќи трошоците за работна сила, струја, подготовки и други материјали во последните неколку години скокнаа три пати. Ќе биде добредојден уште еден пазар, како Кина“, рече Ќириќ.

  Тој додаде дека неговата компанија има фрижидери за целиот род, а производителите кои ги немаат ќе имаат загуби во бизнисот.

  Ќириќ рекол дека пред неколку години во Русија продавал јаболка за 90 центи за килограм и тоа е највисоката цена што може да ја запамети. „Еден хектар јаболка вреди 100 хектари пченица. За да ги намалам трошоците, поставив соларни панели за 2,5 мегавати струја“, изјави Ќириќ.

  Србија ќе може да извезува јаболка во Кина без царина веднаш штом стапи во сила договорот, а сегашната царина е 10 проценти.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img