More

  Проблемите со артеријата на нозете се почести кај корисници на марихуана

  spot_img

  Корисниците на марихуана можеби се изложени на поголем ризик од стеснување на артериите на нозете, сугерира новата анализа.

  Наодите се извлечени од САД. болнички податоци за 30 милиони пациенти, вклучително и 623.768 корисници на марихуана.

  Во споредба со не-корисниците на марихуана, корисниците на марихуана имаат повеќе од три пати поголема веројатност да имаат таканаречена периферна артериска болест (ПАД), изјавија истражувачите на годишниот состанок на Друштвото за кардиоваскуларна ангиографија и интервенции во Феникс.

  Истражувачите не кажаа дали времетраењето или интензитетот на употребата на марихуана влијае на ризикот од ПАД.

  Во ПАД, стеснетите артерии го намалуваат протокот на крв во рацете или нозете. Ако не се лекува, може да доведе до губење на подвижноста, намален квалитет на живот, срцев удар, мозочен удар и смрт.

  „Со зголемувањето на употребата на марихуана во САД, нашите наоди сугерираат дека корисниците треба да бидат свесни за симптомите на ПАД, како што се болки во нозете при одење, побавен раст на косата и студени стапала“, рече водачот на студијата д-р Хирва Виас од Медицинскиот центар во Хакенсак. Универзитетот во Њу Џерси, според соопштението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img