More

  Презирот на Конгресот лесно може да испрати уште еден човек од Трамп на работ

  spot_img

  Поранешниот советник на Доналд Трамп, Питер Наваро, се соочува со половина година затвор за непочитување на Конгресот, бидејќи тој ниту одговори на поканата на Конгресот да зборува, ниту ги достави потребните документи како дел од истрагата за нападот врз Конгресот од поддржувачите на Трамп во јануари 2021 година.

  Во петокот, американските федерални обвинители побараа од судот да го осуди Питер Наваро, поранешниот советник на поранешниот американски претседател Доналд Трамп, на шест месеци затвор за непочитување на Конгресот. Федералната порота го прогласи за виновен за ова во септември минатата година.

  Наваро не ја послуша ниту поканата на Конгресот, иако за време на истрагата за нападот на приврзаниците на Трамп на Конгресот на 6 јануари 2021 година, ќе дојде да зборува и да ги презентира бараните документи.

  Обвинителството тврди дека Наваро ја избрал лојалноста кон поранешниот претседател Трамп наместо владеењето на правото и со лоша намера тврдел дека не треба ни да разговара, бидејќи Трамп мислел на таканаречената извршна привилегија, пренесува агенцијата ДПА.

  Според обвинителите, затворската казна заедно со парична казна од 200.000 долари ќе ги одврати другите да направат соодветен обид за свикување конгрес.На извршната привилегија може да се повика само претседателот на САД, а Трамп повеќе не беше на таа позиција во времето на истрагата за нападот на Конгресот. Владата на претседателот Џо Бајден се откажа од привилегијата.

  Адвокатите на Наваро во својата апликација во четвртокот тврдеа дека правните прашања поврзани со привилегиите на извршната власт се комплицирани и не треба да бидат насочени против нивната партија. Тие препорачаа шестмесечна условна казна и парична казна од 100 долари за секоја точка од обвинението.

  Сојузниот судија во Вашингтон, Амит Мехта, минатата година одлучи дека Наваро не може да бара извршна привилегија во своја одбрана.

  Обвиненијата за непочитување на Конгресот се ретки, единственото друго во последната деценија беше четиримесечната затворска казна изречена во летото 2022 година на поранешниот советник на Трамп, Стив Банон, кој исто така ги игнорираше поканите на Конгресот.

  Банон остана на условна слобода до крајот на жалбената постапка, а казната на Наваро ќе му биде изречена во четврток.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img