More

  „Премногу добро за да биде вистинито“: Измамите се проширија со TikTok, еве како да ги препознаете

  spot_img

  Во 2020 година, TikTok овозможи шопинг функција која им овозможи на бизнисите да ги поврзат своите продавници со платформата. 48% од корисниците купиле производ што го виделе на TikTok, објави Бирото за подобро од бизнис (BBB).

  Оваа специфична статистика е изведена од анкетата на Bankrate врз основа на група од 3.000 возрасни луѓе кои биле прашани дали некогаш купиле производ на социјалните мрежи, пишува Cybernews.

  Најголемиот опсег на корисници на TikTok е на возраст меѓу 10 и 19 години, што значи дека младите може да бидат изложени на ризик да бидат измамени, открија експертите на QRFY.

  QRFY е услуга за креирање QR код што им овозможува на корисниците да генерираат, управуваат и статистички да ги следат нивните QR кодови, пишува Cybernews.

  Сепак, според платформата TikTok, учесниците во анкетата Bankrate беа на 18 или повеќе години.

  TikTok наведува дека платформата е наменета за поединци кои имаат 13 години или постари и дека проактивно ги следи малолетничките сметки, кои потоа се бришат.

  Платформата ги дефинира измамите како „измамни дејствија што можат да се случат онлајн“ и обично вклучуваат искористување на поединец за парична добивка.

  Направете го вашето истражување и верувајте доверливи продавачи
  Истражувајте го продавачот барајќи информации за контакт и ангажман во продавницата. Ова ќе ви помогне да ја потврдите легитимноста на продавачот.

  Потврдените продавачи често имаат сина ознака за проверка на нивната страница за да ја покажат нивната валидност. Секогаш проверувајте ги прегледите и избегнувајте продавачи кои немаат рецензии од легитимни сметки.

  Контактните информации како што се адресите на е-пошта, телефонските броеви и деловните веб-локации на легитимните продавачи треба да бидат достапни, а легитимните продавачи треба да реагираат кога ќе се контактираат.

  Не верувајте во се што гледате
  Честопати, на поединци им се плаќа за да промовираат производи на TikTok. Овие реклами може да не го одразуваат вистинското мислење на корисникот и може да бидат погрешни.

  Одредени производи, како што се електричните производи, носат висок ризик бидејќи не се регулирани како во нормална трговска средина. Овие производи може да бидат небезбедни или неисправни.

  Овие производи често се скапи и корисниците може да ризикуваат да изгубат пари доколку се нелегални. Сè што може да се расипува, како што се производите за здравје и убавина, може да биде небезбедно бидејќи можеби нема да подлежат на соодветни безбедносни прописи. Бидете внимателни при купувањето и разгледајте ги другите опции за купување.

  Верувајте му на стомакот
  Скапите производи по незамисливо ниски цени веројатно звучат премногу добро за да бидат вистинити. Верувајте им на вашите инстинкти кога купувате и избегнувајте да купувате дизајнерски или скапи предмети кои би можеле да бидат фалсификувани.

  Ако продавницата на TikTok не изгледа легална или нема професионализам, побарајте други продавачи.

  Измерете го факторот на ризик и проценете дали она што ќе го купите е легално.

  „Продавачите на TikTok работат под целосна транспарентност, што значи дека рекламите се правилно означени“, рече QRFY.

  Затоа, клиентите треба да ја препознаат рекламата и да се воздржат од импулсивни купувања.

  Заштита на TikTok и нејзините ограничувања
  Купувачите треба да бидат свесни за заштитата на TikTok и да разберат дека тие можат да бидат заобиколени од нелегитимни продавачи. „Апликацијата нуди 30-дневен рефундирање за производи кои никогаш не пристигнуваат, се неисправни или не се совпаѓаат со описот“, наведува QRFY.

  Ако мислите дека продавачот е лажен, контактирајте со TikTok и пријавете ја сметката. Продавниците на TikTok подлежат на пробен период по одобрувањето, според TikTok.

  Упатствата за услуги на клиентите на TikTok наведуваат дека продавниците мора да се усогласат со законот и дека TikTok Shop одговорно ќе ги ублажи конфликтите по продажбата помеѓу потрошувачите и продавачите, рече TikTok.

  Корисниците треба да користат безбедни начини на плаќање како што се PayPal или кредитни картички кога купуваат предмети, бидејќи овие методи нудат одредено ниво на заштита.

  Наводно, TikTok ги ветеринари продавачите, но создавањето лажна продавница е премногу лесно, додава QRFY.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img