More

  Повеќе од 800 илјади луѓе беа евакуирани од брегот на Бангладеш пред претстојниот циклон

  spot_img

  Во Бангладеш пред пристигнувањето на моќниот циклон беше во тек масовна евакуација, повеќе од 800 илјади луѓе ги напуштија своите домови и се најдоа во привремени засолништа. Циклонот лесно може да донесе со себе плима и до четири метри повисока. Повеќето крајбрежни области се на околу метар или два надморска височина, затоа ваквите бури се многу опасни за Бангладеш.

  Во Бангладеш, поради претстојниот циклон, повеќе од 800.000 луѓе денеска ги напуштија своите домови покрај брегот и се најдоа во привремени засолништа. Циклонот наречен Ремал се очекува вечерва да стигне до јужните делови на Бангладеш и делови од соседна Индија.

  Синоптичарите предвидуваат силно невреме со налети на ветер до 130 километри на час, пренесува француската новинска агенција АФП. Циклонот лесно може да донесе со себе плима и до четири метри повисока. Повеќето крајбрежни области се на околу метар или два надморска височина, затоа ваквите бури се многу опасни за Бангладеш.

  Поради ова, регионите издадоа предупредување и наредба за евакуација, а рибарите ги советуваа да не одат на море.

  Тие основаа околу 4.000 засолништа. На терен има и неколку десетици илјади волонтери кои помагаат во информирањето на ранливите луѓе. И покрај тоа што го направиле, многумина решиле да останат дома, бидејќи се плашеле дека може да ги ограбат ако си заминат.

  Регионот често е погоден од смртоносни циклони, а бројот на загинати е намален во последните години поради попрецизни временски прогнози и подготвеност. Во ноември 1970 година, околу половина милион луѓе загинаа во циклонот. Во ноември 2007 година, повеќе од 3.000 од нив загинаа во циклон.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img