More

  Поради екстремни температури: Најмалку 577 муслимански аџии загинаа за време на Хаџ во Саудиска Арабија

  spot_img

  Стотици луѓе загинаа во Саудиска Арабија за време на муслиманскиот аџилак во Мека, таканаречениот Хаџ.

  Причината за толку многу смртни случаи е „екстремната топлина од речиси 52 степени“, пренесува германски БИЛД.

  Бројот на загинатите варира, пишува БИЛД, наведувајќи дека информациите за смртта на 60 јордански и 23 туниски аџии се сметаат за безбедни.

  Дипломатските кругови на Египет тагуваат за смртта на 323 сонародници, а Иран, Индонезија и Сенегал исто така објавија за смртта на нивните аџии. Новинската агенција АФП проценува дека најмалку 577 луѓе загинале за време на хаџот, пренесува Феникс.

  Хаџ е еден од петте столбови на исламот – заедно со професијата на верата, секојдневната молитва, милостина и постот. Секој муслиман, кој е здрав и може да си го дозволи тоа поради огромните трошоци, треба да го направи барем еднаш во животот.

  Многу ритуали во Мека се изведуваат на отворено и пеш, што е особено тешко за постарите лица.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img