More

  Почетокот на судењето на Додик беше одложен за 6 декември

  spot_img

  Почетокот на судењето на претседателот на Република Српска, Милорад Додик, поради неспроведување на одлуките на високиот претставник во Босна и Херцеговина, кое беше најавено за среда, е одложено за 6 декември, Судот на Босна и Херцеговина потврди во вторникот.

  Одбраната на Додик побара одложување на почетокот на судењето со образложение дека тој утре треба да отпатува за Унгарија. Тврдеа дека поканата за тоа патување ја добил пред рочиштето да биде закажано за 22 ноември, а судот го прифатил тоа образложение.

  Додик и директорот на Службен весник на РС, Милош Лукиќ, се обвинети за кривично дело неисполнување на одлуките на високиот претставник на меѓународната заедница, за што, во случај на осуда, им се заканува казна. кои се движат од шест месеци до пет години затвор.

  Виновната пресуда значи и автоматска забрана на должностите што ги извршуваат.

  Досегашниот висок претставник Кристијан Шмит воведе измени во кривичниот законик на Босна и Херцеговина со кои на 1 јули ќе им се суди на Додик и Лукиќ, истовремено кога ги укина законите со кои парламентот на Република Српска се обиде да го блокира спроведувањето на неговите одлуки, како и пресудата на Уставниот суд на Босна и Херцеговина.

  Иако Шмит врз основа на неговите овластувања ги поништил спорните закони, Додик сепак го потпишал указот за нивно стапување во сила, а Лукиќ ги објавил во Службен весник на субјектот, па и двајцата го прекршиле законот.

  И двајцата на прелиминарното рочиште во Судот на Босна и Херцеговина се изјаснија за невини, а нивната одбрана се заснова на тврдењето дека Шмит не бил легитимно избран висок претставник и покрај тоа што е избран според пропишаната процедура, па според нивното толкување не можел да наметне измени на кривичното право.на законот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img