More

  По ерупцијата на Етна, црн чад и пепел го покри небото, а пристигнувањата на аеродромот беа ограничени

  spot_img

  По две недели послаба активност, во четвртокот силно еруптираше италијанскиот вулкан Етна. Сега вулканот исфрла лава, црн чад и пепел го покри небото. Поради ова, ограничен е и сообраќајот на локалниот аеродром.

  Поради интензивната ерупција на Етна, дел од воздушниот простор таму беше затворен. Пет авиони можат да слетаат на час, полетувањата исто така се ограничени, јавува италијанската национална радио и телевизија Раи. Сак, кој управува со аеродромот Винченцо Белини, ги повика патниците да го проверат статусот на нивниот лет пред да заминат за аеродромот.

  Активноста на Етна се уште се зголемува, по последната ерупција, портокаловото предупредување е сменето во црвено.

  Од вулканот истекува лава, црн чад и пепел го покри небото, пишува НТ њуз. Висината на облакот се проценува на 4,5 километри. Падна на неколку места во југоисточната област Етна и до Катанија, пренесува Раи.

  Вулканот е поактивен во последните две недели. Најпрвин активноста била блага и стабилна, во средата постепено се зголемувала, а во четвртокот Етна почнала да исфрла лава, пишува српски Телеграф.

  Вулканот Етна на островот Сицилија е најактивниот вулкан во Европа и се издига на 3.357 метри над градовите Месина и Катанија. Ерупциите на Етна се чести, за полесно да се замислиме: во 2021 година, Етна испуштила толку многу вулкански материјал за шест месеци што пораснала речиси 30 метри во височина, пишуваат странските медиуми. Најразорната ерупција на Етна била во 1669 година, кога лавата или земјотресите што следеле по ерупцијата уништиле околу четиринаесет села и градови.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img