More

  Пластичните шишиња може да предизвикаат дијабетес кај луѓето

  spot_img

  Научниците долго време се сомневаа дека индустриските хемикалии што се користат во пластичните шишиња со вода може да ги нарушат човечките хормони, но револуционерната нова студија покажува директни докази дека бисфенол А – или БПА, хемикалија што се користи во пакувањето храна и пијалоци – може да ја намали чувствителноста на инсулин, хормон кој помага го регулира шеќерот во крвта.

  Нарушената способност за одговор на инсулин, позната како отпорност на инсулин, може да значи хронично високо ниво на шеќер во крвта и многу поголем ризик од дијабетес тип 2.

  Истражувачите, кои ги презентираа своите наоди на научниот состанок на Американското здружение за дијабетес во 2024 година, рекоа дека студијата сугерира дека можеби ќе треба да ги преиспитаат безбедните граници за изложеност на хемикалијата БПА во пластични шишиња, контејнери за храна и други контејнери.

  Истражувачите од Политехничкиот државен универзитет во Калифорнија проучувале 40 здрави возрасни лица кои по случаен избор биле доделени да примаат плацебо или ниска доза на БПА дневно.

  По четири дена, учесниците третирани со БПА имаа помал одговор на инсулин, додека плацебо групата не доживеа никаква промена.

  Дозата на БПА што ја примале учесниците, 50 микрограми на килограм телесна тежина дневно, е количината која моментално е класифицирана како безбедна од Американската агенција за заштита на животната средина (ЕПА).

  „Овие резултати сугерираат дека безбедната доза можеби треба да се преиспита и дека давателите на здравствени услуги може да ги предложат овие промени на пациентите“, рече Тод Хагобијан, постар автор на новата студија и професор на Политехничкиот државен универзитет во Калифорнија, пишува Business Insider.

  Загриженоста за БПА е дел од пошироката загриженост за секојдневната изложеност на супстанции кои можат да бидат штетни за здравјето на луѓето.

  Други неодамнешни истражувања открија дека микропластиката, честички толку мали што можат да се инфилтрираат во човечките клетки, потенцијално можат да направат хаос на нашето здравје. Го имало насекаде, од белите дробови до репродуктивните органи.

  „Со тоа што дијабетесот е водечка причина за смрт во САД, од клучно значење е да се разберат дури и најмалите фактори кои придонесуваат за болеста“, рече Хагобијан во соопштението за печатот. „Бевме изненадени кога видовме дека намалувањето на изложеноста на БПА, како што е употребата на стаклени шишиња и лименки без нерѓосувачки челик или БПА, може да го намали ризикот од дијабетес.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img