More

  Легионерска болест – има ли причина за паника?

  spot_img

  Тројца смртни случаи во загрепскиот клинички болнички центар предизвикани од легионерска болест и еден случај на инфекција во Република Српска – ја вознемирија јавноста која се прашува за каква болест се работи и дали има причина за паника.

  Експертите објаснуваат дека се работи за сериозна инфекција која најчесто се манифестира како атипична пневмонија.

  Висока температура, сува кашлица, дијареа, гадење, повраќање, главоболка, болка и непријатност во мускулите и градите се симптоми кои ја придружуваат оваа инфекција и се слични на пневмонија. Легионела е широко распространета и лесно се одржува и се размножува во вода и влажна почва, пишува ФТВ.

  „Човек најчесто се заразува додека се тушира ​​или плива во базени, но тоа може да се направи и на друг начин. Инаку, оваа болест има период на инкубација од два до осум дена, што е периодот од инфекцијата до појавата на првите симптоми на болеста. Со оглед на тоа дека се работи за бактериска инфекција, се лекува со антибиотици, она што е важно е навреме да се постави дијагноза и навреме да се започне со лекување со антибиотици“, објасни Мирјана Миљковиќ, раководител на хигиенско-епидемиолошката служба во Здравствениот дом Бањалука.

  Од почетокот на годинава во Република Српска е евидентиран еден случај на легионерска болест. Загрижени граѓани.

  „Слушнав, читав на интернет и на телевизија, па загрижен сум, имам мало бебе и секакви работи, мислам дека таму е стравот на народот.

  „Искрено, немам страв, не знам дали се појавило овде, не сум видел информации за тоа, но доволно е да се почитуваат мерките за тоа, какви и да се пропишани.

  Со цел превенција, Институтот за јавно здравје на Федерацијата Босна и Херцеговина пропиша препораки.

  Обезбедување редовно одржување, чистење и дезинфекција на водоводните системи, вклучувајќи водовод, кули за ладење, топли кади и украсни фонтани. Одржување на системите за ладна вода под 20°C и системи за топла вода над 50°C за да се спречи растот на бактериите.

  Федералниот институт за јавно здравје издаде упатства за легионела која е евидентирана во соседството на Босна и Херцеговина

  Во болницата „Ребро“ во Загреб во април изби инфекција од легионерска болест, а по инфекцијата починаа три лица, додека присуство на бактерија е забележано кај вкупно шест пациенти.

  „Тоа се луѓе со леукемија, со цироза на црниот дроб, со трансплантиран орган. Ги презедовме сите мерки за да дознаеме како се заразиле, па ја анализиравме и водата и најдовме траги од оваа бактерија“, изјави Зринка Бошњак, клинички микробиолог на КБЦ Загреб.

  Заразено лице не може да зарази други. Здравите луѓе од сите возрасти можат да се разболат, а факторите на ризик вклучуваат постари луѓе, ослабен имунитет, постоечки хронични болести, пушење и алкохолизам, додека мажите се со поголема веројатност да се разболат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img