More

  Пет знаци на деменција: „Последниот е многу важен“

  spot_img

   

  Симптомите на деменција се појавуваат постепено, па често може да се помешаат со нормално стареење.

  Деменцијата е сложена состојба која влијае на когнитивните функции на поединецот. Клучна карактеристика на деменцијата е губењето на меморијата, што во голема мера влијае на секојдневниот живот на поединецот.Препознавањето на знаците на деменција е важно, бидејќи дијагнозата може да му помогне на човекот да разбере што му се случува и како да се справи со оваа состојба и да живее со неа, пишува британскиот весник Дејли експрес.

  Иако деменцијата влијае на луѓето на различни начини, психијатарот Џелил Мохамед сподели пет вообичаени предупредувачки знаци на неговиот TikTok. Тој истакна дека пеењето е многу важно.

  1. Краткорочно губење на меморијата
  Луѓето со деменција често имаат потешкотии да ја задржат меморијата за неодамнешните настани, што значи дека може да се борат да се сетат на работите што се случиле во блиското минато.

  „Многу луѓе со деменција често забораваат што појадувале или што правеле претходниот ден, но сепак можат да се сетат на работите што се случиле пред неколку години“, вели Мохамед.

  2. Заборавајќи зборови
  На моменти сите можеме да се најдеме во ситуација да ни снема зборови, но луѓето кои боледуваат од деменција забораваат на основните зборови кои порано ги користеле без проблем, објасни др. Мохамед.

  „Бидејќи тие имаат проблем да најдат одредени зборови, тие често прибегнуваат кон употреба на други зборови, што може да предизвика некои разговори да станат бесмислени“, објасни тој.

  3. Губење на временска и просторна ориентација
  Луѓето со деменција често доживуваат дезориентација во времето, просторот и ситуациите. Може да се случи да не препознаат познати места или да се изгубат дури и во области кои претходно им биле добро познати, а исто така да почнат да забораваат кој ден е и колку е часот.

  „Луѓето со деменција можат да почнат да се губат на познати места каде што порано лесно можеле да го пронајдат својот пат“, нагласи психијатарот.

  4. Тешкотии во извршувањето на секојдневните задачи
  Ова е уште еден важен знак. Психијатарот истакнува дека луѓето со деменција почнуваат да забораваат на работи кои претходно не им правеле проблеми.

  „Луѓето со деменција можат, на пример, да заборават како да испратат е-пошта, иако тоа претходно не им правело проблеми“, рече тој, додавајќи: „Но, тие можат да заборават како да користат други работи, како што се кујнски прибор или Апарати за Домаќинство. Деменцијата, исто така, може да влијае на способноста за извршување на нормални задачи како што се готвење, облекување или чистење“.

  5. Сите овие работи полека се влошуваат со текот на времето
  Деменцијата е прогресивна болест која се развива бавно, па луѓето може да пропуштат некои од знаците.

  „Симптомите на почетокот се релативно благи. Тие ќе се влошуваат со месеци и години“, заклучи Мохамед.

  Раното препознавање на деменција е од клучно значење за ефикасно управување со болеста. Ако сте загрижени за вашата меморија или мислите дека можеби имате деменција, добра идеја е да го посетите вашиот општ лекар.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img