More

  Ова е првиот симптом на рак на дебелото црево што луѓето го забележуваат

  spot_img

  Ракот на дебелото црево е најчеста малигна болест во Хрватска, додека ракот на дојката и белите дробови е меѓу трите најчести форми на рак во светот. Сепак, постои симптом кој може да се препознае и со тоа да се спречи развојот на оваа опасна болест.

  Поразителни се податоците на Светската организација за истражување на ракот, според кои од рак на дебелото црево годишно заболуваат речиси 2 милиони луѓе, а умираат 0,95 милиони. Во Хрватска ситуацијата е таква што годишно се разболуваат 3.600 луѓе, а дури 60 отсто се мажи, известува Хрватскиот завод за јавно здравје.

  Со рано откривање на оваа болест може да се спречи нејзиниот понатамошен развој, а потоа шансите за преживување се и до 90%, пренесува порталот Центар Здравља.

  Проблеми за кои треба да му кажете на вашиот лекар
  Појавата на крв во столицата не треба да се игнорира. Ако забележите ваква промена, контактирајте го вашиот лекар за совет и помош. Нема место за паника бидејќи крвта во столицата може да биде резултат и на некои други бенигни проблеми, но дефинитивно е важно да се внимава. Имено, многу пациенти дознаваат за дијагнозата дури кога ракот веќе напреднал и се проширил од дебелото црево на другите органи. Затоа брзата реакција на какви било сомнителни промени е исклучително важна!

  Лекарите советуваат дека скрининг за рак на дебелото црево се препорачува за сите луѓе на возраст меѓу 50 и 75 години, бидејќи има израстоци и полипи кои, доколку се откријат рано, може да се отстранат.

  Голем проблем со ракот на дебелото црево е тоа што е тешко да се забележат симптомите, но кога ќе се појават, тоа најчесто се должи на промените во навиките на дебелото црево. На пример, потребата за напрегање за време на движењето на дебелото црево, полабава столица од вообичаеното, крв во столицата или необјаснето губење на тежината може да укажуваат на опасност во телото.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img