More

  Откриен е нов вид диносаурус

  spot_img

  Палеонтолозите во Аргентина открија нов вид диносаурус со невообичаено кратки предни екстремитети како што е Тираносаурус рекс.

  Како што пишува CNN, фосилот на нов вид диносаурус, кој ќе го носи името Мераксес гигас, е пронајден во денешна северна Патагонија во Аргентина, долг е 11 метри и тежи повеќе од четири тони. Овие и други детали се наведени во научна студија објавена во списанието Current Biology во четврток, 7 јули.

  Во времето кога живеел овој диносаурус, областа каде што бил пронајден била топла и влажна со многу водотеци и вегетација вклучувајќи големи дрвја, изјави Хуан Канале, водач на истражувачкиот проект кој го проучува овој фосил во палеонтолошкиот музеј Ернесто Бахман во Ноукен, Аргентина. Си-Ен-Ен..

  Според нивната студија, овој месојад припаѓа на групата диносауруси познати како кархародонтосауриди, кои живееле во периодот на креда, кој траел помеѓу 145 и 66 милиони години пред нашата ера.

  Голем број фосили од кархародонтосауриди се пронајдени во последните 30 години, но малку се знаеше за нивните черепи, предни екстремитети и нозе. Тоа се промени кога беше откриен практично целосен фосил на гига Мераксес.

  Канале вели дека за прв пат знаат многу детали за одредени делови од анатомијата на овие џиновски месојади диносауруси.

  Истражувачите откриле речиси целосен преден екстремитет што им овозможил да заклучат дека овој диносаурус има мали предни екстремитети според неговата големина, физичка карактеристика што ја дели со Т-рекс што долго време ги збунува палеонтолозите.

  Канале додава дека пронашле и речиси целосен череп и стапало, што им овозможило да стекнат нови сознанија за тоа како еволуирала оваа група диносауруси. Имено, постоел еволутивен тренд, како што објаснува тој, телото да биде се поголемо и поголемо, како и черепот, а предните екстремитети да бидат помали во однос на телото.

  Биолошка трка во вооружување
  Како што понатаму се наведува во студијата, овој фосил е пронајден во геолошката формација Хуинкул, каде што се пронајдени и фосили на едно од најголемите познати копнени животни на сите времиња, Argentinosaurus huinkulensis, а кои потекнуваат од истиот период како и фосилот em-gigas. .

  Оваа област е позната како поранешен дом на други месојадни диносауруси, но помали од ем-гига, како и други тревопасни животни со долг врат.

  Канале вели дека генерално е многу тешко да се одреди што јаделе овие диносауруси, но фосилните заби пронајдени на местата каде што се ископани фосили од тревопасни диносауруси се совпаѓаат со оние на месојадните диносауруси.

  Канале тврди дека тоа значи дека ем-гига може да се каже дека барем делумно ловеле тревопасни животни со долг врат како Argentinosaurus huinculensis.

  „Не е случајно што џиновските тревојади диносауруси и џиновските месојадни диносауруси живееле во исти средини“, вели Канале, објаснувајќи дека телата на тревопасните животни еволуирале за да станат поголеми како форма на одбрана, додека месојадите исто така еволуирале за да станат поголеми за да можат да ловат тревојади. .

  „Тоа беше некако трка во вооружување“, додава тој.

  Тоа не е поврзано со ти-рекс
  Тимот истражувачи понатаму наведува дека ем-гига еволуирале независно од Т-рекс и изумреле речиси 20 милиони години пред Т-рекс да прошета по земјата.

  Канале вели дека иако овие два диносауруси имале големи глави и мали предни екстремитети, нивните коскени структури се многу различни и нема директна врска меѓу нив.

  Предците на ем-гигите имале подолги предни екстремитети и помали глави, па затоа нивните предни екстремитети биле важни за лов, вели Канале. Сепак, тоа се промени со текот на времето.

  Претходните истражувања покажаа дека видовите диносауруси како ем-гигас и ти-рекс имале сè помали предни екстремитети како што нивните глави растеле.

  Ова покажува дека повеќе не ги користеле предните екстремитети за лов, туку ја користеле главата или вилицата за да го фатат и убиваат пленот, вели Канале.

  Тој додава дека фосилот покажува дека иако предните екстремитети на овие диносауруси биле кратки, тие исто така биле мускулести, а и пекторалните мускули биле високо развиени.

  „Тоа не се случува кога екстремитетот нема функција“, вели тој, додавајќи дека овие диносауруси можеби ги користеле своите предни екстремитети за да се подигнат од земјата или да ја држат женката за време на парењето. Сепак, истражувачите не можеа да утврдат дали овој фосил е маж или жена.

  Тимот, исто така, откри дека ем-гига има украси на черепот како што се гребени, бразди, гребени и мали рогови, кои веројатно служеле за да бидат привлечни за цели на парење.

  Канале вели дека има повеќе да се истражува за фосилот ем-гигас и дека негов колега пишува научна теза во музејот за предните и задните екстремитети на овој диносаурус.

  Исто така, има уште многу фосили кои треба да се откопаат во истата област, како и повеќе отпечатоци од диносауруси што треба да се анализираат, што значи дека има уште многу работа за истражувачите, заклучува тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img