More

  Од 17 јуни до 7 јули во Србија се регистрирани пет случаи на мајмунски сипаници

  spot_img

  Од 17 јуни до 7 јули во Србија се регистрирани пет потврдени случаи на мајмунска сипаница кај мажите, од кои три се регистрирани во Белградскиот округ и два во Војводина, соопшти Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

  Според последните податоци на Европскиот центар за превенција и контрола на болести и Светската здравствена организација, во 31 земја од европскиот регион се регистрирани 4.177 случаи на мајмуни сипаници.

  Според надлежните заводи за јавно здравје, сите пациенти во Србија имаат поблага клиничка слика со појава на сипаници. Едно лице е во болничка изолација, а другите се во домашна изолација.

  Настаните кои вклучуваат масовни собири, но и собири од помал обем, претставуваат ризик за пренос на заразни болести. Големата густина на присутните и фестивалската атмосфера, заедно со почестите ризични сексуални контакти, придонесуваат за полесно пренесување на инфекциите, наведува „Батут“.

  Се додава дека доминантен пат на пренесување е близок контакт при сексуална активност, а употребата на кондоми не го спречува пренесувањето на мајмунската сипаница. Вирусот може да се пренесе и преку контакт кожа на кожа, кој не е поврзан со сексуалната активност, преку респираторни капки, но и преку контакт со контаминирани материјали, како облека или постелнина, а сè уште не е јасно дали луѓето без симптоми можат да го пренесат вирусот на мајмунска сипаница. .

  За да се намали ризикот од пренос на мајмунска сипаница при одреден собир, се препорачува да се придржувате до заштитните мерки.

  Лицата кои имаат симптоми и знаци на мајмунска сипаница, како и лицата кои се сомневаат или биле изложени на инфекција, треба да избегнуваат близок контакт со кое било друго лице, да одат на собири и да ги следат советите на лекар.

  Треба да се избегнува близок контакт, вклучително и сексуален контакт, со некој кој има знаци и симптоми на мајмунска сипаница.

  Секој што мисли дека бил изложен на вирусот на мајмунски сипаници треба да се јави во нивната локална здравствена служба за совет.

  Поради досега забележаните ризици, мажите кои имаат сексуални односи со други мажи, а особено оние кои имале сексуални односи со повеќе партнери или со непознат партнер, треба редовно да го следат своето здравје, навремено да се консултираат со лекар и да избегнуваат сексуални односи ако имаат симптоми на некои сексуално преносливи болести или мајмунски сипаници.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img