More

  Како ќе изгледаат Британија и Европа по Џонсон

  spot_img

  Новинарот Ненад Шебек во Нови Дан зборуваше за оставката на британскиот премиер Борис Џонсон и за последиците што таа ќе ги има врз Велика Британија и Европа. Тој посочи дека „односот на големите земји не се менува во зависност од тоа кој е лидер“, а коментирајќи го наследникот на Џонсон рече дека „најдобрата позиција во британските обложувалници е министерот за одбрана Бен Валас“.

  Шебек ја цитираше изјавата на Економист дека „Борис Џонсон бил соборен од сопствената нечесност“.

  Зборувајќи за настаните што доведоа до негова оставка, тој ја спомена и аферата „Партигејт“, како и последиците од пандемијата на Ковид и војната во Украина.

  „Фактот дека во моментов инфлацијата во Велика Британија, а ние сме само на половина пат до 2022 година, е 9,1 процент, што е нечуено, не од Фолкландската војна“, вели тој.

  Според него, „Велика Британија е веројатно земјата со најдолга демократска традиција во светот“.

  „Воспоставена демократија која има некаков систем. Велика Британија има систем кој не мора да се решава со предвремени избори. Економистот, исто така, пишува дека „со заминувањето на Борис Џонсон, политиката мора повторно да се закотви во реалноста“, тој го обвинува Џонсон дека не се занимава со реални прашања, туку со сопствен имиџ, углед и кариера“, вели тој.

  Зборувајќи за можен иден премиер, Шебек вели дека британските обложувалници имаат најголеми шанси од министерот за одбрана Бен Валас.

  Тој посочува дека односот на големите земји не се менува во зависност од тоа кој е лидер.

  „Нема сомнеж дека Џонсон беше лидер во Европа, а можеби и глобално, дека Украина не смее да се препушти на сопствената судбина и дека Русија мора да и се спротивстави“, вели тој.

  Тој додава дека ќе има „промена на тонот, но не и сериозна промена на политиката“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img