More

  Остра реакција од Стопански комори за уникатниот данок на солидарност кој ќе важи уназад

  spot_img

  Погубен и деструктивен за бизнисот и за стопанството во целата држава е Законот за данок за екстра оданочување, популистички наречен данок на солидарност, реагира Созјуот на стопански комори откако Собранието денеска го усвои овој закон.

  „Покрај што во самото создавање на законот воопшто не беа земени предвид забелешките на тие што треба да го плаќаат, вака како што е донесен ќе направи непоправлива штета за компаниите. Законот, пред сѐ, се коси со начелата на бизнисот, со правата на инвеститорите и со исплатата на дивиденда. Трошоците за Данокот на ‘солидарност’ излегуваат надвор од деловните годишни планови, по затворање на фискалната година, распределбата на дивиденда, отсуствуваат од годишните инвестициски и развојни стратегии. Оној што малку се разбира во деловно и финансиско работење, знае колку погрешни се овие мерки и колку погубни резултати ќе има врз бизнисот. Не постои пример во светот каде се носи закон за ретроактивен период, закон кој условува, кој демотивира и дестимулира“, се наведува во реакцијата на Сојузот.

  Оттаму додаваат дека ваков закон се носи за најголемите плаќачи на данок и тие што ја полнат државната каса. Со носењето на овој закон владата испраќа порака дека плаќачите на данок треба двојно да плаќаат и сѐ за сметка на неплаќачите на данок, кои сега се посебно стимулирани.

  „Концептот на данокот ги демотивира субјектите за нови инвестиции, затоа што повисок данок ќе платат субјектите кои реинвестираа од добивките во претходните три години, што претставува лоша порака за идните инвеститори. На ваков начин, со дополнително ‘казнување’ на оние што ја крепат државната економија и што го развиваат БДП на државата, македонската економија нема иднина“, порачуваат од Сојузот на стопански комори.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img