More

  Османи на средба со Амбасадорите на земјите- членки на ЕУ акредитарани во Северна Македонија

  spot_img

  Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска имаше средба со Амбасадорите на земјите членки на ЕУ, акредитирани во Северна Македнија. Средбата беше во функција Министерот да ги брифира Амбасадорите и да даде пресек за актуелните случувања  поврзани со европската агенда на земјата, особено  предизвиците  во билатералните односи со Бугарија и процесот на усвојувањето на преговарачката рамка како предуслов за почеток на преговорите со  ЕУ.

   „Северна Македонија демонстрираше посветеност кон европската интеграција, реформскиот процес и регионалната соработка создавајќи со тоа стратешка кредибилност пред своите партнери. Не отстапуваме од нашата амбиција да продолжиме со надворешната интеграција со нашето најблиско соседство, кое посакуваме да резултира со стабилни и квалитетни добрососедски односи, со потенцијал да преминат во трајно пријателство  со силна меѓусебна доверба“, истакна Османи.

   На средбата се дискутираше и за учеството на Северна Макоеднија во заедничката надворешна и  безбедносна политика на ЕУ. Во тој контекст, Османи истакна:

  „Нашата држава во 2021 година има постигнато висок степен на усогласување со позициите на ЕУ, дури 96 % што е индикатор дека земјата ги споделува  вредностите и проинципите  на надворепшната политика на Европската Унија.”

   Зборувајќи за надворешната политика на земјата, Османи се осврна и на регионалните и на безбедносните предизвици и за ситуацијата во и околу Украина, што претставува закана за европската и меѓународната сигурност.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img