More

  Операта „Лидија од Македонија“ во ново руво во НОБ на 16 септември

  spot_img

  Првата покрстена жена на европскиот простор од свети апостол Павле, која се викала Лидија и била од Македонија. Оваа историска и библиска тема е обработена во операта „Лидија од Македонија“. Сега, операта во ново руво ќе игра во македонската Национална опера и балет(НОБ) на 16 септември во 20 часот. Со тоа ќе биде и отворена новата сезона на НОБ.

  Се работи за една од најубавите македонски опери „Лидија од Македонија“ од нашиот композитор Ристо Аврамовски. Диригент на претставата е Иван Еминовиќ. Режисер е Пламен Карталов (Бугарија), а обновата на режијата е на Трајко Јордановски, сценографијата е на Панче Минов, а костимографијата на Елена Дончева.

  Операта „Лидија од Македонија” е опера во два дела. Создадена е во 2001 година, по нарачка од тогашниот Македонски народен театар. Либретото го направиле Гиј Шелеи и Дора Петрова (Франција) во препев на Лилјана и Јордан Плевнеш.

  Во главните улоги ќе настапат: Наде Талевска Спасовска во улогата на Лидија, Игор Дурловски во улогата на Павле, Драган Ампов во улогата на Силас, Марјан Николовски / Никола Стојчевски во улогата на Тимотеј, Васко Здравков во улогата на Ангелот човек, Ана Ројдева Талевска / Катерина Стојановска -Асиа, Александра Лазаровска – Василевски / Елена Голомеова – Агиа и Марика Поповиќ / Соња Пендовска Мадевска – Дина. Настапуваат хорот и оркестарот на Националната опера и балет.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img