More

  ОН: Илјадници убиени, девет милиони раселени за време на една година војна во Судан

  spot_img

  Војната во Судан започна пред една година, а според Обединетите нации, оттогаш околу девет милиони луѓе се внатрешно раселени, додека околу милион луѓе ја напуштиле земјата.

  Илјадници луѓе се убиени во војна која е во сенка на конфликтите во Газа и Украина.

  Обединетите нации побараа 2,7 милијарди долари за финансирање на хуманитарни потреби, но добија 155 милиони долари, што е само шест отсто од бараната сума.

  Суданската армија, предводена од генералот Абдел Фатах Бурхан, се бори против паравоените сили за брза поддршка, со кои командува генералот Мохамед Хамдан Дагало.

  Обединетите нации предупредија дека војната ќе остави последици за идните генерации.

  Се проценува дека три милиони судански деца се неухранети, а околу 19 милиони деца не одат на училиште. Една четвртина од суданските болници повеќе не функционираат.

  Хуманитарните организации тврдат дека во конфликтот најмногу страдаат жените и децата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img