More

  Од следната година, освен на автопатите, патарина ќе се наплаќа и на експресните патишта во Србија, а за најголемите шлепери на некои магистрални патишта кои се преоптоварени

  spot_img

  Од следната година, освен на автопатите, патарина ќе се наплаќа и на експресните патишта во Србија, а за најголемите шлепери на некои магистрални патишта кои се преоптоварени, изјави министерот за градежништво, транспорт и инфраструктура Горан Весиќ. Тој најави дека за наплата на патарините  ќе се формира посебна компанија.

  – Согласно нашиот закон, патарините сега се наплаќаат само на автопатиштата. Цената на патарините на експресните патишта не можат да бидат исти како на автопатот, но користењето ќе се наплаќа – изјави Весиќ за Bloomberg Adria.

  Како причина за формирање на специјално друштво за наплата на патарина наведе дека се очекува со наплатата на патарините на автопатите, на брзите возила и на најголемите шлепери на одредени автопатски правци сумата да биде околу 3 пати поголема отколку оваа година, кога се очекуваат повеќе од 40 милијарди динари приход .

  Министерот укажа и на неопходна реорганизација на патните претпријатија, така што едното ќе се занимава само со автопатите, другото со сите други патишта и посебен што ќе ги наплатува патарините.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img