More

  Нов вид инсекти во Србија го доби името по Новак Ѓоковиќ

  spot_img

  Откриен и опишан е нов вид пештерски инсекти за наука, кој го добил името Duvalius djokovici (Duvalius на Ѓоковиќ), во чест на трофејниот тениски шампион Новак Ѓоковиќ. Уникатен пештерски предатор е пронајден во Симина јама, на планината Повлен.

  Со Новак дели заеднички карактеристики – брзина, сила, еластичност, упорност, способност да се преживее во сурова средина, објаснуваат научниците. Тие истакнуваат дека овој инсект е предатор во подземната средина, како Новак фигуративно на тенискиот терен, пренесува РТС.
  Научен труд со откривање и опис на нов вид инсекти во Симина јама, лоциран во селото Горње Кошље на планината Повлен во околината на Љубовија во западна Србија, беше објавен пред неколку дена во реномираната меѓународна зоолошка научна списанието Annales Zoologici Fennici, објави Биолошкиот факултет во Белград.

  Нов вид за науката опиша проф. д-р Среќко Ќурчиќ и д-р Никола Весовиќ од Универзитетот во Белград – Биолошки факултет, како и ентомологот и биоспелеолог Драган Павиќевиќ од Белград. Типските примероци од овој вид ги собраа биоспелеолозите Милош Кураица, кој е и еден од авторите на овој научен труд, како и д-р Ива Њуњиќ.

  Duvalius djokovici (во превод „Duvalius на Ѓоковиќ“) е многу редок и тесно локализиран вид на инсект мушичка, се вели во соопштението на Биолошкиот факултет.

  „Се населува во јамата на Сима и не може да се најде никаде на друго место во светот. Тоа е мал, целосно слеп и депигментиран вид инсекти со долги нозе и антени. „Многу е брз и граблив, а се храни со други мали животни кои ја населуваат споменатата јама“, се вели во соопштението.

  Се смета дека видот е многу стар, а неговите најблиски роднини ја населуваат западна Србија и се врзани за земјата на планината Маљен и пештерски структури во околината на Ваљево.

  Заеднички карактеристики со Новак Ѓоковиќ
  Авторите откриле сличност меѓу новиот вид инсекти за наука и Новак Ѓоковиќ врз основа на неколку заеднички карактеристики – брзина, сила, упорност, еластичност и способност да се преживее во суровата средина.

  „Новиот вид инсекти е предатор во подземната средина, а Новак фигуративно е на тенискиот терен. Исто така и двајцата доаѓаат од Србија. Авторите на новиот вид се и љубители на Новак Ѓоковиќ, па тоа е уште една дополнителна причина поради која го именуваа видот по најдобриот тенисер на сите времиња и еден од најдоминантните спортисти во светот досега“, се наведува во соопштението.

  Инаку, новиот вид на инсекти не е првиот вид животно што го носи името на Новак Ѓоковиќ.

  Неодамна, во научното списание Subterranean Biology беше опишан нов вид на слатководен полжав за наука од Црна Гора, кој го доби името Travuniana djokovici.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img