More

  Нов бран коронавирус: се зголемува бројот на заразени, мерките остануваат исти

  spot_img

  Расте бројот на потврдени инфекции и во Словенија, се наоѓаме во нов бран на епидемија, изјави заменик-шефот на Центарот за заразни болести на НИЈЗ, Нушка Чакш Јагер. За мерките во болниците одлучувате сами. За општата популација препораките остануваат исти како и досега: носење маски, растојание, дезинфекција и вентилација. Експертската група за вакцинација наскоро ќе даде нови препораки, најави епидемиологот.

  Вчера се потврдени 1.738 инфекции со коронавирус, во вторник 1.844, а во понеделник 2.380, покажуваат податоците на Следилник.

  „14-дневниот просек на инфекции на 100.000 жители расте во Словенија, се приближуваме до просекот на Европската унија“, рече Нушка Чакш Јагер, заменик-шеф на Центарот за заразни болести на Националниот институт за јавно здравје (NIJZ). денешната изјава. Таа рече дека во апсолутни бројки најголемо оптоварување (најзаразени) има кај возрасните групи од 15 до 45 години, а трендот на раст е видлив и кај постарите лица. Таа истакна дека кривата благо се зголемува и за хоспитализирања, особено за оние над 65 години. Вчера со и поради Ковид се хоспитализирани вкупно 217 пациенти, од кои 12 се на одделенијата за интензивна нега. На 66 години, Ковид е водечка дијагноза, 93 од нив се во црвената зона.

  Се повеќе зарази има во домовите за стари лица, во сите региони, рече епидемиологот. Потребно е повторно да се потенцираат мерките кои го спречуваат ширењето на болеста, односно носење маска, растојание, дезинфекција, вентилација. „Важно е да не ги заборавиме нашите сограѓани, да не ги загрозиме“, рече Чакш Јагер. Таа ја додаде и мерката вакцинација, која е клучна за спречување на тешки форми на болеста и нејзино ширење.

  „Ова го препорачуваат епидемиолозите, но како ќе се спроведат мерките е задача на експертската група“, рече таа и најави дека групата која работи под раководство на Марио Фафангло наскоро ќе ги претстави мерките пред јавноста. Препораките за вакцинација наскоро ќе бидат претставени и од група предводена од др. Алојз Ихана.

  Мерките ќе го имаат предвид и општествениот живот, а покрај епидемиолошките и антрополошките аспекти, кои ќе бидат во рамнотежа, вети таа. Некои мерки, особено задолжителното носење маски, веќе се во сила во болниците. Таму нивните служби за превенција од болнички инфекции суверено одлучуваат за мерките врз основа на состојбата на ширење на болеста.

  Нов бран во светот
  Светската здравствена организација (СЗО) завчера повторно го продолжи периодот на пандемијата. „Не затоа што бројот на заболени би предизвикал претерано поголемо оптоварување на здравствениот систем, туку затоа што очекуваат да се зголеми бројот на заболени, а постои и можност да се појави некоја нова варијанта.

  „Затоа, ситуацијата е сè уште сериозна и сè уште претставува висок ризик за јавното здравје“, објаснува Чакш Јагер. „Четврта недела по ред бројот на заболени во светот се зголемува, освен во Африка и донекаде во САД, каде што се намалува. Најмногу случаи сè уште се регистрирани во Франција, Бразил, Италија и Германија“.

  Исто така, расте бројот на заболени во Европската Унија, најмногу кај возрасната група над 65 години. Главно од Германија и Шпанија, има извештаи за поголем обем на работа во одделенијата за интензивна нега. „Меѓутоа, потребна е претпазливост во толкувањето, бидејќи се јавуваат топлотни бранови, а на одделенијата за интензивна нега има и хронични пациенти. „Пациенти со КОВИД се и оние кои имаат поврзани болести, што доведува до хоспитализација во одделенијата за интензивна нега“, рече таа.

  Насекаде доминира подваријантата омикрон BA.5, која се шири уште побрзо од претходните, па затоа е позаразна, но не предизвикува потешка форма на болеста.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img