More

  Познат фармацевтски гигант 20 години ги мамел вработените за плати

  spot_img

  Словенечката фармацевтска компанија „Лек“ од Љубљана неколку години неправилно ги пресметува надоместоците на платите на своите вработени, чиј синдикат проценува дека на овој начин настрадале најмалку 3.000 вработени, при што месечно се одбиваат во просек по сто евра или повеќе.

  Според словенечките медиуми, грешка во начинот на пресметување на надоместоците за боледување и други облици на платено отсуство од работа, како и грешки во пресметката на надоместоците за работа во смени, за службени празници и за работа во посебни услови. откриено кога нововработената сметководствена служба извршила длабинска ревизија на системот за плати, за што вработените биле информирани од управата пред неколку месеци.

  Претставниците на нивниот синдикат за телевизијата Канал А изјавија дека списоците за плата што работниците ги добивале секој месец биле „толку сложени“ што никој од нив не знаел да ја оцени исправноста на пресметката на платата, поради што не го покренале ова прашање. до сега, иако постојат сомнежи за проневера постоеле.

  Ревизијата сега утврди дека неправилностите во пресметката на платите се случуваат од 2003 година, а синдикатот на вработените смета дека тоа најверојатно траело подолго време пред тоа, потврди адвокатот на вработените во втората по големина словенечка фармацевтска компанија. кој е во сопственост на швајцарската групација Новартис.

  Адвокатката на повредените работници Росана Лемут Штрле изјави дека се надева дека во преговорите со компанијата ќе се постигне компромисно решение.

  Таа додаде дека засега менаџментот на компанијата се согласува на обештетување само за нередовните исплати во последните пет години, што е законска обврска на работодавачот за вакви случаи и дека компромисно решение може да се најде без тужба.

  Постои оправдано сомневање дека неправилности во исплатата на платите имало и пред 2003 година, што всушност Лек не го демантираше, изјави адвокатката Росана Лемут Штрле.

  Претставниците на вработените тврдат дека постои сомневање дека на овој начин биле оштетени околу три илјади вработени, дека месечно им биле одземени просечно по сто евра, а за некои и повеќе и дека вкупната штета предизвикана на овој начин може да достигне околу сто милиони евра.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img