More

  Нигерија планира да аплицира за членство во групата БРИКС на држави во подем откако ќе се завршат неопходните домашни аранжмани

  spot_img

  Нигерија планира да аплицира за членство во групата БРИКС на држави во подем откако ќе се завршат неопходните домашни аранжмани, изјави министерот за надворешни работи на земјата Јусуф Тугар кој е во тридневна посета на Москва.

  – Имаме намера да го направиме тоа. Како што реков претходно, Нигерија води консултативен демократски систем. Значи, обично има многу ангажман со различни интересни групи, различни внатрешни тела пред да се преземе таква акција – изјави нигерискиот дипломат за Спутник.

  Тугар, исто така, ја истакна важноста на учеството на потпретседателот на Нигерија Кашим Шетима на Самитот на БРИКС во 2023 година во Јужна Африка, истакнувајќи дека неговата земја е многу заинтересирана за тоа и се радува на таков развој на односите.

  Во ноември 2023 година, Тугар откри дека Нигерија ќе се обиде да се приклучи на БРИКС во следните 2 години за да обезбеди застапеност и влијание на нацијата на глобалната сцена. Тој исто така рече дека западноафриканската нација е отворена за приклучување кон секој сојуз кој има конструктивни и добро дефинирани цели.

  БРИКС е заедница на земји во подем чиј столб се состои од првите пет членки Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафриканската Република. Овие земји, кои сè повеќе соработуваат и со тоа ја разбиваат хегемонијата на Западот, сега произведуваат повеќе од 35 % од светскиот БДП. Голем број земји во развој претходно изразија желба да се приклучат на овој блок.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img