More

  Невидливи и неуништливи хемикалии во водите низ Европа

  spot_img

  Загадувачите познати како „засекогаш хемикалии“, кои не се разградуваат во околината, се акумулираат во телото и можат да бидат токсични, се пронајдени на високо ниво на илјадници локации низ Европа. Меѓу нив е и Србија, а најголемо загадување е забележано во дунавската вода кај мостот Панчевац во Белград, потоа кај Шабац и во Банатска Паланка. Белгија е најзагадена.

  Интерактивната карта покажува дека по (PFAS) и полифлуороалкил супстанции (PFAS), семејство од околу 10.000 хемикалии, влегле во вода, почва и седименти од широк спектар на производи за широка потрошувачка, како што се пени за гаснење пожар, детергенти, разни отпадоци и индустриски процеси.

  Тие предизвикуваат широк спектар на сериозни болести
  Два PFAS се поврзани со голем број здравствени проблеми. PFOA е поврзан со рак на бубрезите и тестисите, болести на тироидната жлезда, улцеративен колитис, висок холестерол. PFOS е поврзан со репродуктивни, развојни, црниот дроб, бубрезите и болестите на тироидната жлезда. На пониски нивоа, PFAS е поврзан со имунотоксичност.

  Супстанциите се пронајдени на околу 17.000 локации низ Европа. Од нив, PFAS беа откриени во високи концентрации од повеќе од 1.000 нанограми (ng) на литар вода на околу 640 локации и над 10.000 ng/l на 300 локации.

  „Овие типови на концентрации се причина за загриженост. Ако говедата ја пие оваа вода, хемикалиите влегуваат во човечката прехранбена мрежа“, вели професорот Криспин Хасал, еколошки хемичар од Универзитетот Ланкастер.

  Белгија е најзагадена
  Мапата покажува дека Белгија има највисоко ниво на загаденост, кое се мери во илјадници нанограми, а најголема концентрација е пронајдена во подземните води на Фландрија. На луѓето кои живеат на 15 километри од оваа локација им било кажано да не јадат јајца снесени во нивните градини и да избегнуваат домашен зеленчук. За санација на локацијата ќе бидат потребни 571 милион евра. Беше најавено и дека производството на PFAS ќе биде напуштено до крајот на 2025 година.

  Во Холандија, несреќа со PFAS во противпожарна пена го загади земјиштето околу аеродромот Шипхол во Амстердам, што резултираше со земја со екстремно високи нивоа на PFOS. Утврдено е дека некои аеродроми и воени локации во Германија имаат слични проблеми.

  Во Обединетото Кралство, највисоките нивоа на PFAS беа откриени во испуштањето од хемиска фабрика на реката Вајр, над Блекпул. Откриено е дека рибите во реката содржат високи нивоа на PFAS, при што фландерот содржи до 11.000 ng/kg, според податоците од Дефра центарот за наука за животна средина, рибарство и аквакултура.

  „PFAS во подземните води е голем проблем, бидејќи ако тие подземни води се користат за земјоделство, или уште поважно за луѓето како извор на вода, тогаш имате PFAS во водата за пиење и тоа е многу тешко да се отстрани“, вели Халсал.

  Србија не е меѓу најзагадените
  Кога станува збор за Србија, анализи се направени на 30 места. Кога станува збор за овој тип на загадување, а според достапните податоци, Србија не е на врвот на Европа, односно нивото на загаденост не е алармантно.

  Покрај малиот број тестирани места, причина за тоа е и далеку помалото производство во споредба со земјите од Западна Европа, кои се уште се меѓу најголемите загадувачи на планетата по САД, Русија и Кина.

  Најзагадена вода има кај Панчевачки најмногу 37,9 ng, потоа отпадните води кај Шабац 35,7 и речните води кај Банатска паланка 33,97. Во други случаи, просекот е 31 ng.

  Од компаниите велат дека хемикалиите не влегуваат во чешмите
  Мапата покажува дека изворите на вода за пиење во ОК се загадени со PFAS, но водните компании велат дека хемикалиите не завршуваат во последната вода од чешма затоа што прво или ќе се измешаат со друг извор за да се разреди PFAS или ќе помине низ специјалист. процесот на лекување и да се отстрани.

  Податоците добиени од компаниите за водоснабдување и Агенцијата за животна средина од дневниот весник Гардијан и организацијата Watershed покажуваат дека од 2006 година, откриени се околу 120 примероци од извори на вода за пиење кои содржат концентрации на PFOS или PFOA над нивото од 100 ng/l. точка во која е неопходно да се намали пред да почне да влијае на луѓето.

  Насоките за PFAS во водата за пиење се многу пониски во САД, каде Агенцијата за заштита на животната средина постави здравствена граница од 0,004 ng/l за PFOA и 0,02 ng/l за PFOS. Во Данска, Агенцијата за заштита на животната средина пропишува дека водата за пиење не смее да содржи повеќе од два нанограми на литар за збирот на четирите PFAS.

  Истражувањето тврди дека практиката на мешање вода за разредување на PFAS е погрешна. „Тоа е мрзлив излез и не го отстранува PFAS, што останува проблем затоа што [тие се] многу упорни и биоакумулативни“, се вели во студијата.

  Доказ за негативни ефекти дури и во мали количини
  Ограничувањата на водата за пиење за PFAS продолжуваат да се намалуваат како одговор на зголемените докази за нивните здравствени ефекти, вели Рита Лох-Карузо, професор по токсикологија на Универзитетот во Мичиген.

  „Наоѓаме здравствени ефекти при пониски концентрации – едноцифрени“, рече таа.

  И покрај големиот број откритија откриени од мапата, се верува дека тоа е само врвот на ледениот брег. Агенцијата за животна средина на Обединетото Кралство призна дека PFOS – познат како токсичен за рибите и другите водни животни – е сеприсутен во животната средина и дека присуството на PFOS во реките ќе значи дека многу од нив нема да ги исполнат стандардите за квалитет на водата до 2039 година.

  Во ЕУ, постои предлог да се регулира PFAS како една класа, наместо да се обидува да се справи со секоја супстанција независно. Европската агенција за хемикалии вели дека околу 4,4 милиони тони PFAS ќе завршат во животната средина во следните 30 години доколку не се преземат мерки.

  Групата за производи со флуорополимер (FPG) се спротивставува на потезите на ЕУ да ги третира сите PFAS како една класа, наместо тоа да се залага за разлика помеѓу флуорополимерите и другите групи PFAS, и да се земат предвид различните профили на ризик и употреба на секоја група посебно.

  „Иако FPG ја разбира загриженоста за потенцијалната истрајност на повеќето PFAS, ние веруваме дека оваа грижа за животната средина може да се управува со алтернативни ограничувања наместо со забрана“, рече Николас Робин, директор на FPG.

  Од друга страна, истражувачите наведуваат дека загадувањето со PFAS е слично на загадувањето со пластика со тоа што овие хемикалии не се разградливи, но во случајот со PFAS тоа е невидливо.

  „Ние постојано ги ослободуваме, така што нивоата во животната средина ќе продолжат да се зголемуваат и прашање на време е кога нивоата на PFAS во животната средина или во нашите тела ќе го преминат прагот каде што ќе има влијание врз здравјето на луѓето. “, рече професорот Јан Казинс од Универзитетот во Стокхолм.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img