More

  Недостатокот на витамин може да има неочекувано влијание врз вашиот сексуален живот

  spot_img

  Кога сонцето е надвор во летните месеци, генерално се чувствувате посреќни, почесто сте надвор во текот на денот, а вашиот сексуален нагон исто така може да се подобри. Дали некогаш сте се запрашале зошто?

  Една од причините за зголеменото либидо може да биде тоа што имате повеќе среќни хормони кои циркулираат во вашиот систем благодарение на витаминот Д што го добивате од изложувањето на сонце, пишува Хит Дигест.

  „Луѓето имаат тенденција да претпоставуваат дека SAD (сезонско афективно растројство) е предизвикано од мрачната темнина на кратките зимски денови, но всушност тие кратки денови и повеќе време во затворен простор не значат само потемно небо; тоа исто така значи дека добивате помалку витамин Д, а со тоа и помалку допамин и серотонин“, објасни лекарката од Харвард, д-р Сара Готфрид.

  Вашето тело поминува низ сложен процес на користење на сончевите УВБ зраци за производство на 7-дехидрохолестерол, кој потоа се претвора во витамин Д3, според Allo Health. Кога овој витамин Д3 ќе стигне до вашиот црн дроб, тој претрпува уште една промена и станува витамин Д.

  Серотонин, невротрансмитер поврзан со регулирање на расположението, се зголемува кога витаминот Д циркулира во вашиот систем. Дополнително, на функцијата на допамин влијае и недостатокот на витамин Д. Кога вашиот центар за задоволство и награда е нарушен, вашиот сексуален живот може да страда. Постои и подиректен начин на кој недостатокот на витамин Д може да влијае на вашите активности во спалната соба.

  Нискиот сексуален нагон, и кај мажите и кај жените, е поврзан со недостаток на витамин Д. Кај мажите, зголеменото ниво на тестостерон е позитивна корелација со добриот сексуален нагон. Кај жените, ниските нивоа на естроген се поврзани со ниското либидо.

  Според една студија од 2010 година објавена во списанието Clinical Endocrinology, доволно нивоа на витамин Д биле поврзани со повисоки нивоа на тестостерон, додека обратниот ефект исто така бил вистинит. Студијата од 2018 година објавена во списанието Endokrynologia Polska покажа дека земањето додатоци на витамин Д ја зголемува сексуалната желба кај жените.

  Недостатокот на витамин Д не влијае само на вашиот сексуален нагон. Вагиналното здравје, плодноста, па дури и еректилната дисфункција се поврзани со недостаток на витамин Д. Сега кога знаете колку витаминот Д е важен за вашиот сексуален живот, можеби ќе сакате да знаете за некои од неочекуваните причини за недостаток на витамин Д, од кои главна е недоволна изложеност на сонце.. Вашата возраст, бојата на кожата и основните здравствени состојби исто така играат улога.

  Во однос на сончевата светлина, ние го разбираме: тоа е збунувачки. Од нас се бара да се држиме подалеку од сонце за да ја заштитиме кожата од предвремено стареење и рак, а исто така ни треба сонцето за да бидеме среќни воопшто и во спалната соба.

  Како да се земе витамин Д?
  Експертите се согласуваат дека најголемата грешка што веројатно ја правите со витаминот Д е да мислите дека можете да го добиете само од еден извор. Изложеноста на сончева светлина (секогаш кога е можно), вашата исхрана и суплементите можат да одат рака под рака кога станува збор за добивање на оваа хранлива материја што го зголемува либидото.

  Ако излегувате на сонце, задолжително носете крема за сончање и капа ако надвор е особено топло. Покрај вашиот сексуален живот, важно е и здравјето на вашата кожа. Вежбањето на отворено 10 до 30 минути дневно е добар начин да се добие витамин Д. Добро е да вклучите храна богата со витамин Д во вашата исхрана – како лосос, туна, скуша, млечни производи, збогатени житарки, жолчки од јајце, црвено месо , и црниот дроб исто така.

  Повеќето од нас не добиваат доволно витамин Д, иако се расправа за точната количина. Додека Институтот за медицина ја става таа бројка на 600 меѓународни единици (IU) дневно за млади возрасни и 800 IU дневно за оние над 70 години, Ендокриното друштво препорачува 1.500 до 2.000 IU витамин Д, според клиниката Мајо. Затоа, можеби ќе сакате да разговарате со вашиот лекар за да го добиете неговото мислење за најдобриот број за вас. Во секој случај, ако се осигурате дека внесувате доволно витамин Д, може да спречите неочекуван ефект што не го сакате во вашата спална соба.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img