More

  Пози за доење: Овие се најдобри и најудобни, ќе и помогнат и на мама и на бебето

  spot_img

  Доењето е посебен момент на поврзување помеѓу мајката и детето, обезбедувајќи не само основни хранливи материи за бебето, туку и можност за создавање длабоки емоционални врски помеѓу мајката и бебето. За да го направите ова искуство што е можно попријатно и ефикасно, клучно е да се внимава на положбата за време на доењето.

  Постојат различни позиции за доење кои овозможуваат адаптација на индивидуалните потреби на мајката и детето. Разбирањето на важноста на правилната положба на доењето не е само клучно за спречување на непријатност, туку и за промовирање на оптимално здравје и благосостојба и за мајката и за бебето.

  Придобивките од правилните позиции за доење
  Правилната положба за време на доењето е клучна за успешно и удобно доење на мајката и детето. За почеток, најважно е да се поставите така што ќе ви биде удобно и да чувствувате дека и бебето одговара.

  Доењето по породувањето, особено ако е првпат доење, може да биде стресно за мајката. Затоа, првиот совет е секогаш да се опуштите и да се чувствувате удобно, потоа приближете го бебето и обидете се да ја најдете оптималната положба за доење. Кога ќе го постигнете ова, ќе ги почувствувате многуте придобивки од удобното доење.

  Некои од нив се:

  1. Правилно зафат на градите

  Правилната положба му помага на бебето правилно да ги фати градите. Добра брава е кога бебето има широко отворена уста и успева да стави поголем дел од ареолата во устата. Ова ја намалува болката и непријатноста за време на доењето и му помага на бебето да цица поефикасно.

  2. Превенција на болка и повреди

  Неправилната положба на доењето може да предизвика болка и повреда на мајката, вклучувајќи болни брадавици, оштетување на ткивото на дојката и грбот. Правилната положба помага рамномерно да се распредели тежината на детето и да се намали притисокот.

  3. Се поттикнува правилен развој на забите и вилиците

  Правилната положба на доење помага во развојот на здрави вилици и заби кај детето. Правилното цицање и правилното поставување на долната вилица за време на доењето придонесуваат за правилен развој на оралните структури.

  4. Обезбедено е соодветно хранење

  Добрата положба за доење помага да се осигура дека бебето добива доволно млеко за време на секое доење.

  5. Се зајакнува емоционалната врска

  Кога положбата е правилна, и мајката и бебето се удобни и удобни, а тоа овозможува воспоставување силна емотивна врска, бидејќи физичкиот контакт и блискоста за време на доењето поттикнуваат чувство на сигурност и љубов.

  6. Ризикот од проблеми со градите е намален

  Доброто држење го намалува ризикот од блокирани млечни канали, маститис и други проблеми со градите бидејќи одржувањето на правилната положба помага да се одржи правилен проток на млеко.

  7. Се поттикнува релаксација

  Со правилна положба, можно е мајката и детето да се опуштат за време на доењето, што е исклучително важно за правилно лачење на хормоните, како што е окситоцинот, кој го поттикнува лачењето на млекото.

  Правилната положба за доење придонесува за удобност, успешно доење и целокупната благосостојба на мајката и бебето.

  Правилни позиции за доење
  Доењето може да биде полесно, поефикасно и побезбедно доколку ја пронајдете правилната и оптимална положба за вас – и за бебето. Постојат неколку удобни пози за доење кои можете да ги испробате додека не ја најдете онаа која најдобро ви одговара.

  Некои мајки ја задржуваат истата положба долго време, додека на некои бебиња и мајки им се потребни чести промени. Важно е да го правите она што ви е најудобно. Ако само се навикнувате на процесот, би било добра идеја да проучите различни позиции и да видите која најмногу ви одговара.

  Еве неколку вообичаени позиции за доење што можете да ги испробате:

  1. Положба на лулката
  Во оваа положба, држете го бебето во раце, со главата на лактот од страната на дојката што ја храните.

  Најдобро е да користите перница или друга потпора под дното на вашето бебе за да ги ослободите рацете. Ова е една од најчестите први позиции за доење и многу мајки ја користат најчесто. За да дојдете во оваа положба, прво седнете на удобно столче или на кревет и опкружете се со перници кои ќе ве поддржат. Држете го детето во раце, нека биде свртено на страна, а неговото тело се потпира на вашиот стомак додека неговата глава е во пределот на вашиот лактот.

  Доколку е потребно, можете да ги примите градите за да му олесните на бебето. На почетокот на доењето, веројатно ќе треба да ја поддржите главата на бебето и да се поставите да седите исправено.

  Со искуство, нема да ви треба поддршка во форма на перница или слично за да дојдете во оваа положба.

  2. Рагби позиција за доење
  Во оваа положба, држете го бебето на страна, под раката, како да држите топка. Ставете ги нозете на бебето позади, а главата кон градите.

  Поддржете ја главата на бебето со раката под која го држите, а другата рака можете да ја држите под градите за да ја подигнете кон градите со мојата уста. Можете да ставите перница под раката што го држите за да ја поддржите положбата на бебето.

  Стомакот на бебето ќе биде свртен кон вас, потпирајќи се на вашата страна од телото. Во оваа поза, важно е да седите исправено и бебето да биде доволно високо за да стигне до брадавицата.

  Оваа поза може да ви биде поудобна доколку сте направиле царски рез бидејќи во овој случај бебето не се става на стомак. Сепак, оваа поза е тешко да се заземе ако немате поддршка од перници кои го одржуваат бебето на правилна висина.

  3. Положба за доење на страна
  За доење на страна, многу мајки велат дека тоа е најудобната положба. Ставете го бебето во лежечка положба и легнете врз него на страна.
  Бебето исто така ќе биде свртено на страна и вие всушност ќе се допирате еден со друг за стомаците. За да ви биде полесно, можете да ставите перница зад грбот и да ја потпрете главата на раката или на друга перница. Користете ја слободната рака за да го поддржите грбот и колковите на бебето за да го држите во странична положба кон брадавицата.

  Ова е одлична поза доколку сакате да го подготвите бебето за сон и да заспиете со неа. Тоа е многу удобна положба за доење.

  4. Доење на грб
  Со оваа поза, мајките се особено удобни бидејќи можат да легнат и да ги постават нозете како што сакаат.

  Удобно се на каучот или креветот во лежечка положба со горниот дел од грбот барем малку подигнат. Поддржете се со перница. Можете да ги проширите нозете или да ги напикате. Поставете го бебето така што да лежи на стомак, да лежи на вашиот стомак. Доколку е потребно, држете го така што полесно ќе остане во положбата.

  Дозволете му на бебето самостојно да ги пронајде градите.

  Ова е добра поза ако сè уште ви е тешко да седите исправено. Добро е и за бебето бидејќи треба самостојно да си ги бара градите, што ги активира рефлексите на хранење на бебето и остава помалку простор за грешки при доењето.

  5. Доење во исправена положба
  Во оваа положба, можете да седите на подот или на каучот така што ќе бидете исправени. Ставете го бебето пред вас, во скут, така што ќе биде свртено кон вас.Ставете го бебето што е можно поблиску до градите. Оставете ги нозете на бебето да висат на страна. Може да се потпрете малку позади или да бидете исправени и, доколку е потребно, да ги кренете градите за да може бебето да ја фати. Оваа поза е добра за бебињата кои имаат рефлукс и оние кои голтаат многу воздух бидејќи ги држи исправени. Покрај тоа, со оваа поза, бебето се потпира на вас, што го намалува притисокот при држење на бебето во раце.

  Сепак, оваа поза е попрактична ако бебето веќе може да се држи.

  Преку различни пози, секоја мајка може да ја најде онаа која најмногу одговара на нејзините потреби и преференции. Важно е да се разбере дека правилното држење носи не само непосредна удобност, туку и долгорочни придобивки.

  Проблеми кои произлегуваат од неправилно доење
  Неправилната положба за време на доењето може да резултира со различни компликации за мајката и бебето. Еве неколку можни проблеми кои можат да настанат доколку бебето не е правилно поставено за време на доењето.

  За мајката:
  1. Болни брадавици

  Неправилното позиционирање може да предизвика болни брадавици, повреди и гребаници. Ова може да го отежне доењето и да предизвика непријатност кај мајката.

  2. Маститис

  Ако детето не се закачи правилно на градите, млечните канали може да се блокираат, што го зголемува ризикот од развој на маститис. Маститисот е воспаление на дојката кое може да биде придружено со црвенило, оток и болка.

  3. Недостаток на млеко

  Неправилната положба може да доведе до недоволно празнење на градите при секое доење, што на долг рок може да резултира со недостаток на млеко.

  4. Создавање на болни јазли во градите

  Неправилното позиционирање може да предизвика појава на болни грутки во градите, што може да го отежне хранењето.

  5. Влошување на болки во грбот

  Непријатните позиции за доење може да предизвикаат непријатност и болки во грбот кај мајката.

  За бебето:
  1. Недоволно хранење

  Ако бебето е во неправилна положба, тоа може да му отежне на детето правилно да цица и да добие доволно млеко, што може да предизвика проблеми со зголемување на телесната тежина и општ недостаток на хранливи материи.

  2. Недостаток на доволна стимулација за правилен развој на усната шуплина и вилиците

  Детето не добива соодветна стимулација за правилен развој на усната шуплина и вилиците, што може да влијае на правилен развој на говорот и здрав развој на забите.

  3. Зголемен ризик од оток и проблеми со дишењето

  Ако детето не е правилно прицврстено на градите, може да се појават проблеми со дишењето и отекување на носот и грлото на бебето.

  4. Лоша навика

  Неправилното позиционирање може да резултира со формирање на лоши навики, кои може да биде потешко да се поправат додека детето расте.

  За да се избегнат овие компликации, важно е да се работи на постигнување на правилно држење на детето за време на доењето. Доколку мајката или детето искусат некакви проблеми за време на доењето, се препорачува да се консултираат со лекар и искусни мајки кои можат да споделат совет.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img