More

  Кои се чудните облици што ги гледаат некои луѓе со мигрена?

  spot_img

  Чудните обрасци што некои луѓе ги гледаат кога имаат мигрена се познати како мигрена аура.

  Тие не ги погодуваат сите што добиваат мигрена и можат да изгледаат многу поинаку, но обично се претставени како нерамни цик-цак линии, кругови, треперливи светла, статични или мртви точки, често во треперливи и психоделични бои, пишува IFL Science.

  Како нарушување на главоболката, мигрените се меѓу најчестите и погодуваат околу 12 проценти од популацијата. Остануваат многу неодговорени прашања за тоа што точно се случува за време на мигрената, но се верува дека тоа е резултат на дисфункција на невроните што предизвикува синџир на настани во мозокот.

  „Околу 15 проценти до една третина од мигренарите имаат аура“, објаснува д-р Кристијан Лукас во Revue Neurologique. „Аурата е целосно реверзибилен фокален невролошки феномен кој вклучува визуелни, сензорни, говорни и/или моторни симптоми што се развива постепено и обично и претходи на фазата на главоболка“.

  „Визуелната аура е најчестиот тип на аура […] Често се претставува како фортификациски спектар: цик-цак фигура во близина на точката на фиксација која постепено може да се шири десно или лево и да добие странично конвексна форма со аголна блескав раб, оставајќи апсолутни или различни степени на релативни [слепи точки] зад неа“.

  Лукас известува дека има голем број докази кои укажуваат на депресијата на кортикално ширење (CSD) како можен предизвикувач на аура на мигрена. Овој феномен се карактеризира со бран на деполаризација што влијае на дел од мозокот наречен церебрален кортекс.

  Може да го промени начинот на кој тече крвта, предизвикувајќи низа невролошки состојби и симптоми, вклучително и мигрена аура. Како што развојот на CSD го менува протокот на крв во делови од мозокот и го активира ослободувањето на невротрансмитери, може да активира различни сензорни патишта, што доведува до различни сензации. Визуелните нарушувања, како што е аурата на мигрена, најверојатно се должат на активирање на визуелните патишта предизвикани од CSD.

  Самата аура на мигрената не е опасна, но постои ризик да биде погрешно дијагностицирана во посериозни случаи кога визуелните нарушувања се предизвикани од нешто како транзиторен исхемичен напад (ТИА), исто така познат како „мини-мозочен удар“.

  Аурата на мигрената е исто така поврзана со зголемен ризик од мозочен удар, особено кај луѓе кои земаат одредени видови на хормонална контрола на раѓање. Поради оваа причина, луѓето кои доживуваат мигрена со аура треба да го информираат својот лекар доколку тоа е важно за рецепти за лекови или идни медицински одлуки.

  Една од предностите на мигренската аура е тоа што иако визуелните симптоми не можат да се запрат, таа може да обезбеди временски прозорец во кој лицето може да преземе чекори за да ја спречи или намали сериозноста на претстојната мигрена.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img