More

  Научниците создадоа голем квантен вител кој имитира црна дупка

  spot_img

  Во револуционерен експеримент, истражувачите од Универзитетот во Нотингем ја искористија моќта на џиновскиот квантен вител во суперфлуидниот хелиум за да симулираат црни дупки.

  Силке Вајнфуртнер и нејзиниот тим од гореспоменатиот универзитет го создадоа овој вител, сличен на торнадо, користејќи суперфлуиден хелиум со екстремно низок вискозитет. Нивното истражување чека рецензија од колеги и моментално е достапно на складиштето arXiv.

  Сета оваа интересна физика се случува околу црните дупки, но толку многу е недостапно. Така, можеме да ги користиме овие квантни симулатори за да ги истражиме феномените што се случуваат околу црните дупки, вели Вајнфуртнер, нагласувајќи ја важноста на овие квантни симулатори.

  Уникатен пристап
  Суперфлуидниот хелиум, кој тече со 500 пати помал вискозитет од водата, овозможи создавање на голем и стабилен вител, кој досега беше предизвик во областа на квантните флуиди. Патрик Шванчара, член на гореспоменатиот научен тим, ја истакна уникатноста на нивниот пристап.

  Иако слични вртлози биле создадени и порано во физички системи различни од суперфлуидниот хелиум, нивната сила обично е барем неколку реда послаба, објаснува Шванчара.

  Џеф Штајнхауер, пионер во лабораториски симулации на црни дупки, го пофали успехот на британските научници. „Тие зедоа многу добро воспоставена, стара, класична техника на суперфлуидниот хелиум и направија нешто навистина ново со него и значително ги зголемија технолошките способности во однос на она што беше направено во минатото“, рече Штајнхауер.

  „Одлична почетна точка“
  Научниците ја набљудуваа интеракцијата помеѓу ситните бранови во течноста и вртлозите, отсликувајќи го начинот на кој космичките полиња комуницираат со ротирачките црни дупки. Резултатите укажуваат на феноменот наречен „режим на вртење“, аналогно на нишањето забележано во црните дупки создадени по спојувањето на две црни дупки.

  Ова нуди одлична почетна точка за истражување на неколку физички процеси на црните дупки, со потенцијал да се бараат нови сознанија и да се откријат скриени богатства на патот, според Вајнфуртнер.

  Квантните вртлози, со однесување слично на црните дупки, затоа отвораат патишта за проучување на феномени кои претходно биле недостижни, пренесува Zimo.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img