More

  Најопасниот предмет на светот: Само пет минути во соба со него може да биде фатален

  spot_img

  Објектот се нарекува „нога на слон“, иако нема никаква врска со слон. Дури и кратката средба со него е смртоносна.

  На прв поглед „ногата на слонот“ изгледа како некаква ‘рѓосана маса. Што всушност е.

  Официјално наречен „кориум“, тој е мешавина од ураниум, титаниум, циркониум, магнезиум, графит и силициум диоксид.

  Видеото, кое го погледнаа повеќе од шест милиони корисници на TikTok, прикажува дел од остатоците од стопеното јадро на нуклеарниот реактор во Чернобил, кој беше уништен во катастрофата во 1986 година.

  Снимката е направена во 2000 година од нуклеарните техничари Александар Купниј и Сергеј Кошелев, пишува порталот Лад Библ.

  И покрај тоа што настанот се случил многу одамна, „стапалото на слонот“ се уште е многу радиоактивно, а само неколку минути престој во просторија со него може да биде фатално.

  Високото ниво на радиоактивност предизвикува вртоглавица и замор по само 30 секунди, а петминутната изложеност е фатална за луѓето и предизвикува радиоактивна болест која предизвикува смрт за неколку дена.

  Масата, која го добила своето име поради својата форма, денес е закопана под земја, а поранешниот реактор е покриен со дебела бетонска „капа“ која спречува радиоактивното зрачење да излезе во околината. Според Lad Bible, „стапалото на слонот“ ќе остане смртоносно илјадници години, а во 2021 година се проценува дека масата станала ситна како песок.

  Видеото објавено на TikTok повремено покажува бели дамки. Насловот објаснува дека дамките не се резултат на грешка во камерата, туку се предизвикани од радиоактивно зрачење во просторијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img