More

  Најновата вулканска ерупција на Исланд покажува знаци на намалување, но предизвикани се сериозни штети

  spot_img

  Најновата вулканска ерупција на Исланд покажува знаци на намалување, но предизвикани се сериозни штети. Ерупцијата ги оштети патиштата и цевководите и ја прекина топлата вода во делови од полуостровот Рејкјанес, каде температурите се многу под нулата.

  Нова вулканска ерупција на југозападниот дел на Исланд почна вчера, по трет пат од декември, исфрлајќи лава висока до 80 метри и нарушувајќи го секојдневниот живот на полуостровот Рејкјанес, јужно од главниот град Рејкјавик.

  Како резултат на ерупцијата, на земјата се отворила пукнатина долга три километри. Утрово имало неколку отвори од кои избива стопена вулканска карпа.

   

  Училиштата, детските градинки, музеите и другите јавни институции во областа останаа затворени во петокот бидејќи лавата ги оштети цевките за термална вода во областа јужно од главниот град и го прекина снабдувањето со топла вода за 20.000 луѓе. Може да поминат денови за повторно да се воспостави снабдувањето со топла вода преку помошниот цевковод.

  – Многу е лошо што оваа област остана без топла вода, се надеваме дека ќе стигне до пладне. Но, имаме струја и вода за пиење – рече премиерката Катрин Јакобсдотир.

  Сателитските снимки објавени од Исландскиот метеоролошки институт покажуваат дека лавата се излеа на околу 4,5 километри западно од ерупцијата, на само 500 метри до познатата геотермална бања Blue Lagoon.

  На одредена локација помеѓу евроазиските и северноамериканските тектонски плочи, двете најголеми на планетата, Исланд е сеизмичко и вулканско жариште на активност бидејќи под неговата површина двете плочи се движат во спротивни насоки.

  Само полуостровот Рејкјанес има шест активни вулкански системи, а ерупциите можат да бидат активни од време на време со децении, можеби дури и со векови.

  Целиот Исланд има над 30 активни вулкани.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img