More

  Најмалку 17 лица, од кои двајца загинати, се закопани на снежна плажа во австриски Тирол

  spot_img

  Во австриски Тирол, снежна лавина предизвикана е во долината Оц, каде најмалку две лица загинаа, а уште двесте останаа заробени под снегот. Според полицијата, во близина имало најмалку 17 лица, од кои повеќето побегнале на плажата.

  Група скијачи во турнеја беше веднаш на плажата во областа. Севкупно, плажата беше преполна со четири лица. Едното лице било извлечено мртво од толпата, другото оживеало, а таа им подлегнала на повредите, јави планинската спасувачка служба за австриската агенција АПА.

  Акцијата за пребарување на двајцата погрешни мораше привремено да се прекине, бидејќи доживеаја дополнителни одрони. Исто така, при спасување дополнителни одрони продираат по страните. Спасувачките тимови продолжија да ги бараат погрешните и покрај темата. Во околината веќе има хеликоптери, на помош дојдоа и кучиња спасувачи.

  Лавината била предизвикана на приодот кон Мартин Буш, кој се наоѓа на 2.501 метар надморска височина.

  Во Тирол важи релативно ниското второ ниво на предупредување за лавина на скалата од пет нивоа. И покрај темата, експертите предупредија на можноста од спонтано предизвикани и бесни снежни лавини. Опасноста од лизгање на земјиштето се очекува да се зголеми со зголемување на температурите и сончевата светлина во текот на денот, особено на многу стрмните падини.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img