More

  Најдолгиот топлотен бран во Индија траеше 24 дена

  spot_img

  Топлотниот бран во Индија е најдолг што некогаш ја погодил земјата, изјави денеска владин експерт за временска прогноза, предупредувајќи дека луѓето ќе се соочат со се поопресивни температури.

  Делови од северна Индија се зафатени од топлотен бран од средината на мај, а температурите се искачија над 45 степени Целзиусови.

  – Ова беше најдолгиот топллотен бран – околу 24 дена во различни делови на земјата – рече шефот на индискиот метеоролошки оддел (IMD), Мрутиунџај Мохапатра, во интервју за дневниот весник „Индијан експрес“.

  Се очекува живата да падне бидејќи годишните монсунски дождови се движат кон север овој месец, но Мохапатра предупреди дека ќе следува уште полошо време.

  – Топлотните бранови ќе бидат почести, подолги и поинтензивни доколку не се преземат мерки на претпазливост или превентивни мерки – рече тој.

  Индија е трет најголем емитер на стакленички гасови во светот, но се обврза да постигне економија со нето нула емисии до 2070 година – две децении по поголемиот дел од индустријализираниот Запад.

  Засега, во голема мера се потпира на јаглен за производство на електрична енергија.

  – Човечките активности, зголемувањето на населението, индустријализацијата и транспортните механизми доведуваат до зголемена концентрација на јаглерод моноксид, метан и хлоројаглероди. Ние не се загрозуваме само себеси, туку и нашите идни генерации – рече Мохапатра.

  Научните истражувања покажуваат дека климатските промени предизвикуваат топлотните бранови да станат подолги, почести и поинтензивни.

  Последниот топлотен бран забележа дека температурите во Њу Делхи се совпаѓаат со претходниот рекорд на главниот град: 49,2 степени Целзиусови измерени во 2022 година.

  На 29 мај, автоматска метеоролошка станица во предградието на Делхи, Мунгешпур, забележа висока температура од 52,9 степени Целзиусови, но температурата беше резултат на неисправен сензор.

  На друго место во главниот град на Индија, 17 други градски станици достигнаа максимална температура од 49 Целзиусови степени истиот ден.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img