More

  Најчестите техники на медитација за опуштање на телото и умот

  - Advertisement -

  Најчестите техники на медитација за опуштање на телото и умот
  Не постои најдобра техника на медитација, ниту, пак, која е повеќе или помалку корисна. Секој од нас е различен и на различен начин пристапува кон релаксација, така што на секој од нас повеќе ќе му одговара различна техника на медитација.

  Медитацијата, како древна метода за релаксација, е вообичаен предлог за смирување на секојдневниот стрес и анксиозност. Без разлика дали сте почетник или сте го практикувале некое време, можеби не сте биле свесни дека постојат повеќе од 15 различни техники на медитација.
  Целта на оваа активност е да ги смири умот и телото, да се опушти и полесно да се справи со секојдневниот живот. Со овие техники на медитација тој сака да постигне внатрешен мир и рамнотежа, а помага и за поквалитетен сон, подобрување на имунитетот, намалување на крвниот притисок и подобра општа состојба.

  Подолу ќе можете да прочитате за најчестите техники и објаснување за што станува збор.

  Техники на медитација
  Не постои најдобра техника на медитација, ниту една која е повеќе или помалку корисна. Секој од нас е различен и на различен начин му пристапува на релаксацијата, па на секој од нас подобро ќе му одговара различно. Во секој случај, барем 20 минути дневно што ги трошиме на медитација може да имаат големо влијание.

  Најчестите методи на медитација се водена медитација, мантра медитација, медитација на свесност/випасана медитација, духовна медитација, трансцендентална медитација, мета медитација и јога медитација.

  Водена медитација
  Како што сугерира името, водената медитација вклучува личност која ве води низ медитацијата и ви кажува на што да се фокусирате и како да размислувате. Водената медитација треба да ја изведува стручњак, па затоа најчесто ја практикуваат почетниците, кои штотуку учат како да почнат да медитираат.

  Водената медитација може да се практикува преку различни апликации за медитација, но пред да се одлучите за таа форма, направете истражување за да видите дали се работи за квалитетна апликација и програма.

  Медитација со мантра
  Меѓу техниките на медитација е медитација со мантра (исто така наречена визуелна). Тоа е медитација во која, за да постигнеме смиреност и рамнотежа, се фокусираме на мантра или визуелизација во нашата глава. Потоа се става внимание на таа реченица или слика и на тој начин не дозволуваме наметливите мисли да се мешаат во рамнотежата и мирот што се обидуваме да ги постигнеме.

  Кога го практикувате овој тип, едноставно повторете ја мантрата и секогаш кога малку „залутате“ повторете ја за да се вратите. Се верува дека повторувањето на мантрата може да ни помогне да ја продлабочиме врската со себе и да бидеме помалку негативни.

  Медитација на свесност или медитација на випасана
  Преку оваа техника на медитација, целта е да се трансформира умот, создавајќи квалитети како мудрост и сочувство. Оваа медитација вклучува фокусирање на техники на дишење и свесност за сопствените ментални и физички сензации.

  Тоа е во спротивност со техниката на Самата или релаксација, бидејќи има за цел да ги обедини умот и телото и да ги доживее сите сензации и да ги прифати. Оваа техника се практикува со фокусирање на дишењето и физичките сензации, со што се овозможува умот да биде поопуштен, но и пофокусиран. Тогаш можеме да почнеме да бидеме свесни дека нашите физички промени се обрасци и на тој начин полесно се разбираат, а можеби и се менуваат доколку тоа е желбата.

  Духовна медитација
  Оваа техника на медитација обично е поврзана со религиозен концепт, па затоа во многу религии се нарекува молитва. Целта на оваа техника е да се поврзе со нешто што веруваме дека е поголемо и поважно од нас.

  Преку оваа медитација ги гледаме и разбираме сопствените грешки, промени и успеси и им даваме значење во однос на повисокото битие или сила на која и веруваме. Се изведува и со мантри, афирмации или молитва.

  Трансцендентална медитација

  Ако барате техника на медитација со која целосно ќе се опуштите, тоа е трансцендентална медитација. Тоа е едноставна техника на медитација која постигнува длабока релаксација, го ублажува стресот, го промовира здравјето и ја зголемува креативноста и интелигенцијата.

  Се практикува два пати на ден по 20 минути во удобна седечка положба, која му овозможува на умот да се смири во тишина.

  Преку оваа медитација нема мантри или концентрација, туку целта е да го испразните умот и да се опуштите.

  Јога медитација
  Ако вежбате јога, сигурно сте почувствувале духовност или чувство на леснотија и мир на некои сесии. Токму тоа е целта на техниката на јога медитација која ги комбинира овие два методи.

  Медитативната свест за време на вежбањето јога ќе помогне во подобро држење на телото, релаксација на болката и непријатноста, но и фокусирање на сегашниот момент. Оваа техника е имплементирана така што за време на вежбите размислувате за секое движење што го правите, обидете се да го почувствувате секој мускул, секој дел од вашето тело. Ако вашите мисли почнат да талкаат, вратете го вашиот фокус на изведување на вежбата и дишењето, што е многу важно во јогата.

  Мета медитација
  Преку оваа техника на медитација, целта е да се разбудат позитивните намери и да се поттикне позитивното размислување. Оваа техника често се нарекува мене по силата на добрината, љубовта и добрината.

  Таа е насочена кон духовен и емоционален развој, но и будење на благородна состојба на свеста. Со внимание на дишењето и сензациите на сопственото тело, преку оваа техника на медитација размислуваме за тоа што не прави единствена личност и кои се нашите квалитети. Со оваа медитација си кажуваме дека сакаме само добро, сила, здравје и љубов и други позитивни афирмации кои сакаме да ги постигнеме.

  Додека ги кажуваме овие реченици во нашата глава, важно е навистина да ги разбереме и почувствуваме.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img