More

  На Германија и требаат 300 милијарди евра инвестиции во електричната мрежа до 2050 година

  spot_img

  На Германија и требаат инвестиции од околу 300 милијарди евра до средината на векот за да ги опреми своите електроенергетски мрежи за декарбонизација, објави во вторникот државната банка KfW.

  „Неопходното проширување на обновливите извори на енергија ги прави неопходни одржливи и флексибилни мрежи за пренос и дистрибуција на електрична енергија и бара големи инвестиции“, рече KfW на конференцијата за пазарот на капитал во седиштето на банката во Франкфурт.

  „Средствата за ова не можат да доаѓаат само од јавните фондови, туку мора да се мобилизираат во најголем дел преку приватни инвеститори или пазарот на капитал“, се додава.

  Коментарите дојдоа откако повеќе од 150 претставници на инфраструктурни и пензиски фондови, осигурителни компании, банки и енергетски компании се собраа на конференцијата на KfW за да разговараат за можностите за инвестирање додека Германија се оддалечува од фосилните горива и кон обновливите извори на енергија.

  Меѓу учесниците на настанот се извршниот директор на Дојче банк Кристијан Севинг, извршниот директор на Алијанц Оливер Баете, извршниот директор на Унипер Мајкл Луис и германскиот министер за економија Роберт Хабек.

  Ројтерс забележува дека Германија има за цел да биде јаглеродно неутрална до 2045 година и сака да го зголеми уделот на зелените извори на енергија во енергетскиот микс на земјата на 80% до 2030 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img