More

  Милијардерот дал совет за инвестирање со малку пари

  spot_img

  Инвестирањето дури и мали пари може да доведе до значително богатство со текот на времето, а никој не го знае тоа подобро од Ворен Бафет, еден од најуспешните инвеститори на сите времиња. Со нето вредност од приближно 69 милијарди долари, инвестициските стратегии на Бафет се вредни за внимание.

  1. Започнете рано
  Бафет ја нагласува важноста да се започне со инвестиции што е можно порано. Моќта на сложеното мариноване е значајна; колку порано започнете, толку повеќе вашите пари можат да растат, известува GoBankingRates.

  Бафет го споредува со тркалање снежна топка по рид – колку е подолг ридот, толку е поголема снежната топка.

  Како што еднаш рече, „трикот е да се има многу долг рид, што значи или да се започне многу млад или да се живее долго“.

  2. Барајте вредност
  Кога инвестирате, Бафет препорачува да се бараат компании кои продаваат со попуст. Ова значи да се најдат компании кои се потценети на пазарот, но имаат силни основи и потенцијал за раст.

  Оваа стратегија е позната како инвестирање во вредност, и на тој начин Бафет го направи своето богатство.

  3. Фокусирајте се на малите бизниси
  Бафет спомна дека неговиот најдобар период како инвеститор бил кога само што почнувал, со мали суми пари. Тоа е затоа што тој можеше да преземе повеќе ризици и да инвестира во помали компании со поголем потенцијал за раст.

  4. Не грижете се за краткорочните флуктуации
  Бафет советува да не се грижите за краткорочните флуктуации на цените на акциите. Наместо тоа, фокусирајте се на долгорочниот потенцијал на вашите инвестиции.

  Ако сте инвестирале во добра компанија по добра цена, краткорочните движења на пазарот не треба да ве загрижуваат.

  Неговата реплика е позната: „Ако ќе правите глупави работи затоа што вашите акции се намалуваат, тогаш воопшто не треба да поседувате акции“.

  5. Подгответе се за напорна работа
  Инвестирањето, дури и со мали пари, бара труд и истражување. Бафет предупредува дека инвестирањето никогаш не треба да биде лесно и дека треба да бидете подготвени да ја завршите работата за да најдете одлични можности за инвестирање.

  6. Диверзифицирајте, но не премногу
  Додека диверзификацијата е важна за управување со ризикот, Бафет исто така верува во фокусирање на неколку големи можности.

  Следејќи ги советите на Ворен Бафет и фокусирајќи се на долгорочната вредност, дури и оние кои почнуваат со мали суми пари можат да изградат богатство со текот на времето.

  Како што самиот Бафет покажа, не се работи за тоа со колку пари ќе почнете, туку колку мудро инвестирате.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img