More

  Овие авиокомпании имале најмногу несреќи

  spot_img

  Според истражувањето објавено од Executive Flyers на 19 септември 2023 година, Visual Capitalist ги рангираше глобалните авиокомпании според бројот на несреќи. Ер Франс и Американ Ерлајнс се на врвот на листата со 11 несреќи (две несреќи на Американ ерлајнс и две несреќи на Јунајтед ерлајнс се случија за време на терористичките напади на 11 септември 2001 година).

  По нив следат China Airlines и Korean Air со по девет несреќи, додека пак Pakistan International Airlines бележи осум несреќи.

  Важно е да се истакне дека со оглед на десетици милиони летови годишно, големите несреќи се всушност исклучително ретки.

  Според податоците на The Wall Street Journal, во САД во последните 15 години не е забележана поголема несреќа во комерцијалната авијација, и покрај тоа што имало повеќе од 100 милиони летови, пренесува HRT.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img