More

  Малку познат симптом кој се јавува во увото, кој може да биде знак за рак

  spot_img

  Експертите предупредија дека треба да внимавате на еден вообичаен симптом кој се јавува во увото, а може да биде знак за многу поголем проблем.

  Пушењето, редовното пиење големи количини алкохол и нездравата исхрана со малку овошје и зеленчук може да го зголемат ризикот од рак на гркланот – но точната причина не е јасна. Како и кај секој вид на рак, раната дијагноза е клучна за зголемување на шансите за преживување, пишува Mirror.

  Според NHS, постојаната болка во увото е чест предупредувачки знак за оваа болест. Ова често може да се совпадне со болки во грлото, а експертите велат дека двете се поврзани.

  Иако болката доаѓа од грлото, ја чувствувате во увото бидејќи нервите се испреплетени во главата и вратот.

  Ова е поради т.н Нервите на Арнолд. Нервот на Арнолд му дава чувство на самото уво, па кога имате нешто што предизвикува болка во грлото, таа болка се чувствува и во вашето уво.

  Се разбира, болката во увото обично не е знак на болест опасна по живот и може да биде предизвикана од воспаление, обична настинка, грип или дури и акумулација на ушна маст.

  Сепак, треба да го посетите вашиот општ лекар ако страдате од болки во ушите повеќе од три дена.

  Главниот симптом на рак на гркланот е рапав глас повеќе од три недели.

  Други несакани ефекти на кои треба да се внимава вклучуваат:

  Грутка/оток на вратот

  Продолжена кашлица

  Губење на здивот

  Болка/отежнато голтање

  отежнато дишење во белите дробови

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img