More

  Алармантни податоци од онколозите: Се зголемува бројот на млади заболени од рак

  spot_img

  Глобалните статистики и податоците од онколозите и научниците ширум светот укажуваат на загрижувачки тренд на зголемување на инциденцата на малигни заболувања кај помладите на возраст меѓу 35 и 50 години.

  Моделите направени врз основа на расположливите податоци укажуваат дека различни видови на рак, кои порано биле карактеристични за популацијата над 60 години, се повеќе ги загрозуваат помладите луѓе, како и дека во периодот од 2019 до 2030 година, бројот на заболени од рак во таа возрасна група ќе се зголеми групата за дури 30 проценти, открива новата студија на Глобалната опсерваторија за рак (GLOBOCAN), известува научното списание Nature.

  Се нагласува дека научниците не успеале да најдат јасни причини за овој тренд. Прекумерната дебелина, уживањето во тутунот, консумирањето преработена храна или неефикасната здравствена контрола и превенција не се причините за ваквото драстично зголемување на болестите кај помладите, посочува гастроентерологот Соња Капфер и додава дека причините за овој загрижувачки тренд мора да се бараат во низа моментално нејасни фактори и околности, вклучително и генетска предиспозиција.

  Ова истражување покажува дека на глобално ниво, инциденцата на рак кај луѓето помлади од 50 години е сè уште релативно скромна, но дека со текот на годините постојано се зголемува. Податоците покажуваат дека бројот на млади заболени од рак се зголемил за 28 отсто меѓу 1990 и 2019 година, а смртноста од оваа болест е во пораст.

  Во овој сегмент од светската популација најчест е ракот на органите за варење, а нагло зголемување е забележано особено кај колоректалниот карцином, панкреасот и желудникот.

  Во Соединетите Американски Држави, каде што се води ригорозна статистика за бројот на заболени и трендот на зголемување на оваа болест, од 1990 година кај лица помлади од 50 години е забележан пораст од два отсто годишно кај ракот на матката. евидентирани, а одделни податоци од 2016 до 2019 година бележат пораст на рак на дојка кај младите за 3,8 отсто годишно.

  Нагласено е дека трендот на ширење на оваа болест е поголем кај младите жени отколку кај мажите, со показател дека ваквите трендови најмалку се изразени кај белците, а нешто повеќе кај Хиспанците, црнците и Индијанците.

  Според расположливите глобални статистики, највисока стапка на рак во светот има Данска, каде што се забележани 335 случаи на различни видови на рак на 100.000 жители, а потоа следат Ирска, Белгија, Унгарија, Франција, Холандија, Австралија, Норвешка и Словенија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img