More

  Животот во Норвешка: За 10 години никој никогаш не очекувал да работам надвор од работното време, за викенди, од празници

  spot_img

  Од одлуката да се испрати првото CV на преселба, не поминаа ниту два месеци, вели Дино Растодер од Подгорица. Разликите во бизнисот вклучуваат поголема транспарентност, помала агресивност, поефикасни процедури, поголем фокус на правата и здравјето на работниците и подобра рамнотежа меѓу деловните обврски и приватниот живот, објаснува Бошко Јањушевиќ.

  Земјата на фјордовите и езерата, која уште се нарекува и земја на поларните ноќи, Норвешка од најсиромашната земја на скандинавскиот полуостров, каде некогаш владееше глад, стана една од најбогатите земји во Европа, а со тоа и најпримамлива. да работат и да живеат во.

  Високиот стандард, развиената економија и социјалната политика ја направија оваа земја „безбедно засолниште“ за сите оние кои беа подготвени да го напуштат своето родно место и да ја бараат среќата во овие студени региони на северот на Европа.

  Пред речиси една деценија, по овој пат тргнаа двајца инженери од Црна Гора – Бошко Јањушевиќ и Дино Растодер.

  Дмитриј Пистров/Шатерсток
  Се чини дека не беше тешко да се избере локација надвор од Балканот каде што ќе ја градат својата и иднината на своето семејство, но исто така беше неопходно да се постават парчињата за да се започне приказна што ќе им донесе подобар живот.

  „Спој на различни околности доведе до можност за вработување во успешна компанија од Осло. Немаше долго и стратешко планирање, неколку работи дојдоа на свое место и решив да се обидам. Од одлуката да се испрати првото CV до преселба, не поминаа ниту два месеци. Ова секако не треба да се земе како правило, беше исклучок да се средат работите толку брзо. Вообичаено, процесот на барање работа е малку подолг и секако зависи од ситуацијата на пазарот на труд и условите за различни професии. Како програмер беше лесно да се вработи и знаењето од Црна Гора е многу релевантно и лесно се пренесува на овој пазар“, споделува Дино Растодер, родум од Подгорица, кој е вработен во DNB Bank, најголемата финансиска институција во Норвешка. неговото искуство.

  „Во овие десет години никој никогаш не очекувал да работам надвор од работното време, за викенди, од одмори и слично. Имаше периоди кога се работеше прекувремено, но секогаш беше планирано и тоа беше мој избор“.

  На друг соговорник на „Вијести“, градежниот инженер Бошко Јањушевиќ, не му било тешко да одлучи во која насока да тргне кога решил да го напушти Балканот.

  „Имав можност да ја посетам Норвешка на кратко во 2013 година, кога започна мојата мисија за барање работа овде. Ја избрав Норвешка поради високиот животен стандард, напредната социјална политика, еколошката свест и можностите за личен и професионален развој. Беше потребно многу упорност и одлучност додека барав работа, но на крајот се исплатеше. Прво се вработив во нафтена компанија во Кристијансанд, на југот на земјата. По само една година, морав или да барам нова работа или да ја напуштам Норвешка. Се вработив во компанијата „Норск Хидро“, која е еден од најголемите производители на алуминиум во светот. Моите досегашни искуства се доста позитивни и задоволен сум од мојот избор“, посочува Јањушевиќ, кој работи како проект менаџер на средни и големи инвестиции.

  Меѓусебно почитување
  Лесно се навикнаа на деловното опкружување бидејќи, како што велат, предностите во однос на нашите простории се големи, а главната поента што ја нагласуваат е почитта од колегите и претпоставените, без разлика на позицијата на вработениот во компанијата.

  „Моето искуство во Норвешка е поврзано со помала компанија, но и со една од најголемите. Можам да кажам дека главниот впечаток од овие компании е меѓусебното почитување. Без разлика на која позиција сте, со какво искуство доаѓате, секогаш ќе бидете слушнати и почитувани. Знаењето и трудот се високо ценети. Квалитетниот однос помеѓу работата и семејството е пред се друго. Секако, не треба да се занесувате дека се е идеално и совршено. Нормално е дека во сите компании има борба за позиции, борба за внимание и докажување. Но, во овие десет години никој не очекувал да работам надвор од работното време, за викенд, за одмор и слично. Имаше периоди кога се работеше прекувремено, но секогаш беше планирано и тоа беше мој избор. Големите проекти бараат пожртвуваност и труд, но секогаш се наградени“, вели Растодер во интервју за „Вијести“.

  Според него, Норвешка се карактеризира со функционирање на систем во кој недостигаат квалитетни работници.

  „Тогаш секој се бори за добар работник и го почитува придонесот што го дава. Самиот бизнис е целосно заснован на тоа кој може да создаде подобар производ или услуга, па кој може да победи во вистинска конкуренција на пазарот. Додека во Црна Гора повеќето од работните места се поврзани со некои непознати фактори на пазарот, на пример пријателства, кумови, забави и слично“, истакнува Растодер.

  А рамнотежата помеѓу работата и приватниот живот е она што го разликува деловното опкружување во Норвешка од она во Црна Гора.

  „Разликите во бизнисот вклучуваат поголема транспарентност, помала агресивност, поефикасни процедури, поголема

  фокусирање на работничките права и здравјето и подобра рамнотежа меѓу деловните обврски и приватниот живот. Од самото интервју за работа наидувате на голема професионалност. Уште тогаш може да се забележи дека се ценат само човечките и професионалните карактеристики. Деловното опкружување во Норвешка е транспарентно, го поддржува балансот помеѓу работата и приватниот живот и ја нагласува тимската работа и иновативноста“, вели Јањушевиќ.

  „Со оглед на досегашната долгорочна ситуација во земјата, како и моменталната состојба без никакви индикации дека може да има некакви значајни промени, нашите долгорочни семејни планови не се поврзани со Црна Гора. Ако некогаш се случи враќањето, тоа би било само од приватни причини“.

  Прилагодувањето на начинот на живот на скандинавскиот полуостров исто така не беше тешко бидејќи и таму веднаш испливаа на површина многу придобивки и се чини дека токму тие придобивки многу ефикасно ја ублажуваат носталгијата за родното место.

  „Животот во Норвешка се карактеризира со висок стандард, безбедност, пристап до здравствена заштита и образование и поголем фокус на квалитетот на животот во споредба со Црна Гора и на Балканот. Разликите вклучуваат помала бирократија, поголема еколошка свест и желба да се поминува време во природа“, нагласува Јањушевиќ.

  Животот во нова култура е полн со нови искуства и предизвици.

  „Во Норвешка го добивате она што ви припаѓа, додека на Балканот речиси зависи од тоа колку имате среќа. Секогаш велам дека е доволно стресно што после десет години никогаш не сте сигурни дека правилно сте ја изговориле улицата на која живеете. Да почнеме со тоа, а потоа со се друго. Многу зависи од личноста, навиките и потребите. Некому тука му е полесно, а на некој потешко. Најдов многу работи што ми одговараат. Од природата, системот, градот, луѓето, навиките, храната. Но, горе-долу сето тоа го имав во Црна Гора. Плус, бев сигурен како се изговара улицата на која живеам“, вели Растодер.

  Никогаш не вели никогаш
  Растодер вели дека Норвежаните се многу искрени луѓе, љубопитни и отворени.

  „Некој би рекол ладен, без темперамент и слични чести карактеристики. Веројатно би рекле и дека сме бучни, агресивни, мрзливи. Ниту едното ниту другото не е точно. Различни култури комуницираат на различни начини. Животот во мултикултурна земја ве учи да посветите многу повеќе внимание на тоа. Ве учи како Норвежанец комуницира, како Индиец и како Португалец“, нагласува тој.

  Тие би сакале да помогнат и да допринесат знаење за Црна Гора, но родениот Никшиќ, кој својата деловна кариера ја изгради во Белград пред да се пресели во Скандинавија, не размислува за враќање.

  „Со оглед на досегашната долгорочна ситуација во земјата, како и моменталната состојба без никакви индикации дека може да има некакви значајни промени, нашите долгорочни семејни планови не се поврзани со Црна Гора. Ако некогаш се случи враќањето, тоа би било само од приватни причини“, вели Јањушевиќ.

  Што се однесува до враќањето во Црна Гора, Растодер вели – никогаш не вели никогаш.

  „Да бидам искрен, најдов начин на живот овде што ми одговара во моментов и нема голем поттик зошто би размислувал да се вратам. Најмногу ми недостасува семејството и пријателите од Црна Гора. За моја среќа, тука имам и многу добри пријатели од Црна Гора кои се преселиле овде во последните десет години. Ова многу го олеснува престојот“, посочува тој.

  И ако отишле на работа во странство пред десет години во студената Скандинавија, и со оглед на тоа дека имале многу позитивни искуства, велат дека сепак би сакале да создадат услови младите од Црна Гора да дојдат во Норвешка исклучиво за да ги видат „ Аурора Бореалис“. или се договараат за некој голем договор за производ или услуга што ги произведуваат во Црна Гора, а во никој случај не се поместуваат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img