More

  Лекарите повторно апелираат за вакцинација: Малите сипаници можат да предизвикаат воспаление на мозокот, средното уво, слепило…

  spot_img

  Од декември минатата година во Федерацијата Босна и Херцеговина се регистрирани случаи на морбили во епидемиска форма, а најголем дел од заболените не се вакцинирани против оваа болест. Досега се пријавени 4.553 случаи на морбили, од кои 163 лабораториски потврдени случаи. Најголем број заболени се регистрирани во 19-та недела од годинава, кога биле пријавени 531 лице со морбили. Лекарите уште еднаш апелираа за вакцинација, наведувајќи дека малите сипаници можат да предизвикаат исклучително сериозни компликации.

  Според податоците на Институтот за јавно здравје на ФБиХ, најмногу случаи се регистрирани во кантонот Сараево (3.347 случаи) и во кантонот Тузла (658 случаи), каде за прв пат се забележани епидемии на морбили во областа ФБиХ. Од 14-та недела од годинава, поголем пораст на заболените е забележан во Зеничко-добојскиот кантон, каде според последните податоци (во 22-та недела) се регистрирани вкупно 428 заболени.

  „Меѓу случаите на сипаници во Федерацијата БиХ пријавени по кантони, од 52-та недела од 2023 година до 22-та недела од оваа година, најголем број (вкупно 1.585 или 34,8 отсто) заболени е забележан кај децата на возраст од една до четири години. години. Од пријавените 4.553 случаи на морбили, 3.835 (84,2 отсто) биле невакцинирани, 220 (4,8 отсто) биле нецелосно вакцинирани, а кај 405 (8,9 отсто) статусот на вакцинација бил непознат. Од декември минатата година, во ФБиХ се пријавени 381 (8,4%) хоспитализација поради мали сипаници (хоспитализацијата не е пријавена за сите случаи). Нема пријавени смртни случаи“, се вели во соопштението.

  Институтот за јавно здравје на ФБиХ потсетува дека вакцинацијата е најдобриот начин за спречување на мали сипаници и ширење на болеста во заедницата.

  „Во годините за време на пандемијата, опфатот на децата на целната возраст со првата доза од вакцината MRP беше околу 53 проценти во Федерацијата Босна и Херцеговина. Вакцинацијата на децата против мали сипаници е клучна стратегија за јавно здравје во контролата на оваа болест, како кај нас, така и во другите земји. Безбедната, висококвалитетна и висока ефикасност MRP вакцина (против сипаници, рубеола и заушки) се користи во Босна и Херцеговина повеќе од 40 години. „Соработката на родителите во разбирањето и прифаќањето на вакцинациите е приоритет за постигнување и одржување на висок опфат на имунизација и спречување на потенцијални епидемии“, нагласуваат оттаму.

  Според програмата за имунизација во ФБиХ, првата доза од МРП вакцината се дава по една година. Кога детето ќе наполни шест години, добива втора доза.

  Малите сипаници (морбили) се високо заразна вирусна болест која може да предизвика тешки компликации како што се воспаление на средното уво, пневмонија, тешка дијареа и поврзана дехидрација, енцефалитис и слепило. Тие се пренесуваат преку контакт со заразени лица, кашлање и кивање и преку предмети со кои заразените лица биле во контакт. Вакцинацијата е единствениот ефикасен начин за заштита на децата од сипаници. Ако вакцинираното лице навистина се разболи, нема да развие тешки форми на болеста.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img