More

  Новиот претседател на Уставен сака да ја врати довербата на граѓаните

  spot_img

  Како претседател на Уставниот суд поставив еден врвен приоритет и неколку предизвици, кои се неопходни за реализација на тој приоритет. Ако сме свесни за нашата општествена и уставна реалност, довербата на граѓаните во институциите и владеењето на правото е на историски ниско ниво – рече новиот претседател на Уставниот суд, Дарко Костадиновски, на првиот брифинг со новинарите.

  Тој посочи дека тоа ќе биде негов приоритет, враќање на довербата на граѓаните во Уставниот суд и враќање на довербата во владеењето на правото. Но, додаде дека нема да дозволи никој да влијае врз него, но и врз Судот, бидејќи како што рече, верува само во Уставот и постапува според него.

  – За да се постигне овој приоритет потребни се неколку чекори. Првиот чекор е бескомпромисноста во обезбедувањето на независноста и автономијата на Уставниот суд, како и мојата бескомпромисност во обидите да се стекне со какво било политичко влијание. Ќе предложам седницата на Уставниот суд да се снима и да се емитува во живо. Во другите земји не се снимаат и не се емитуваат во живо, но во тие земји немаме уништена правна држава како што имаме. Потребни се храбри и одлучни чекори за да се врати довербата кај граѓаните – вели Костадиновски.

  Новиот претседател посочи дека преку интервенција во Уставот ќе бара измени на Законот за Уставен суд, бидејќи од 1991 година, кога е донесен првиот Устав, Уставниот суд е најнереформираната институција во државата.
  – Уставниот суд својата надлежност ја црпи директно од Уставот и од Законот за судот. Прашање е дали постои ваква статус кво ситуација во однос на правната рамка и пред кого е таа да продолжи. Овде го продолжуваме прашањето дали се исполнија очекувањата на граѓаните 33 години по донесувањето на Уставот. Тој ќе разговара со сите релевантни актери за неопходноста од интервенции во Уставот со цел да се обезбеди уставна основа за носење закон со кој ќе се операционализираат новите одредби за Уставниот суд. Не треба да има никаков закон, тој треба да биде системски, бидејќи така се гарантира независноста на судството – додаде Костадиновски.

  Одговарајќи на новинарски прашања дали уставната одлука на Талат Џафери да има две функции во државата (технички премиер и заменик), како и дали претседателката Гордана Силјановска Давкова го прекршила Уставот со давање заклетва, Костадиновски рече:

  „Во моментов не можам да дадам никакво мислење за нешто што не е доставено до Уставниот суд како иницијатива. Знам дека јавноста ќе биде заинтересирана за вашите одговори на овие прашања, но практиката е таква да не коментираме ништо за кое не е поднесена иницијатива. Доколку е доставен до некого, а можеби и повеќе е доставено денеска, ќе дадеме мислење веднаш по Судот“.

  Костадиновски на 4 јуни по повеќе од 10 круга гласање беше избран за нов претседател на Уставниот суд. Тој освои народно мнозинство, а противник му беше колегата Осман Кадриу. Претходно се натпреваруваа Тања Васих-Бозаџиева и Ана Павловска-Данева, но бидејќи не доби доволно (6) гласови од вкупно 9 уставни судии, предложен е Костадиновски.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img