More

  Ковид сертификатите за прележаност да важат 180 дена

  spot_img

  Комисијата за заразни болести на денешниот состанок одлучи да предложи до владата да се достави предлог сертификатите за прележан ковид наместо досегашните 45 дена да траат 180 дена, сметано по датумот на позитивен ПЦР тест, рече д-р Злате Мехмедовиќ на денешната прес-конференција.

  Според него, втората препорака е поврзана со извештајот на Институтот за јавно здравје и е поврзан со хоспитализацијата и смрт од ковид-19 во месец јануари, а во анализираниот период само шест лица со бустер доза починале, сите смртни случаи имале дополнителни болести (дијабет, карцином, кардиоваскуларни и гојазност).

  Третата препорака е за лекување на пациенти од ковид-19, а тие се изработени од работната група при МЗ и од катедрата за семејна медицина во соработка со матичните лекари.

  – Препораката е тие да бидат подобро искомуницирани, односно да бидат објавени на сајтот на МЗ и на Лекарската комора и дополнително испратени до матичните лекари, како и ковид-центрите со цел да се олесни достапноста и примената на овие протоколи – вели д-р Мехмедовиќ.

  Последната препорака која ја донела Комисијата за заразни болести е да се спроведе скрининг на ковид во училиштата за да се види дали преносливост на коронавирусот меѓу учениците, додека дел од тестовите ќе бидат искористени за т.н. стратегија „тестирај за да останеш на училиште“ а којшто предвидува изложените ученици во одделението каде што имало позитивен случај, па оние кои ќе покажат негативен резултат ќе може да останат да ја следат наставата

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img