More

  Колку долго навистина може да трае кремот за сончање?

  spot_img

  Кремите за сончање и лосиони за тело се неопходни за секој тип на кожа во текот на летото. Тие ја штитат нашата кожа од изгореници и прекумерна изложеност на УВА и УВБ зраци.

  Освен што го продолжуваме времето на природна заштита од УВ зраците со заштитниот фактор, го спречуваме ракот на кожата и го штитиме најголемиот орган на нашето тело, пренесува Нови лист.

  Но, освен доволниот заштитен фактор (SPF), редовно прашуваме: колку долго траат кремите, спрејовите, лосиони за сончање и другите производи за заштита од сонце?

  Колку долго може да трае кремот за сончање?
  За да го извлечете максимумот од производот, треба да се потпрете на етикетите на пакувањето за да обезбедите суштински информации.

  На пример, „Најдобар датум пред датумот“… на пакувањето има испечатен датум на истекување, сличен на храната.

  Според производителот, неотворениот крем за сончање нуди сигурна заштита и гарантиран заштитен ефект до овој датум. Сите неотворени средства за заштита од сонце може да се претпостави дека имаат рок на траење од 30 месеци од моментот на купувањето.

  Ако не сте го нашле датумот на истекување на кремот за сончање, постои уште еден начин да го проверите датумот на истекување – побарајте го симболот што претставува отворено капаче со број и буква до него.

  Овој симбол покажува колку долго можете безбедно да го користите кремот за сончање по отворањето. „12M“ значи 12 месеци.

  Заштитата за сончање е истечен: Кога истекува заштитата од УВ?
  Ако кремата за сончање ви истекол, не мора веднаш да ја фрлате бидејќи кремите за сончање сепак обезбедуваат заштита. Сепак, производителите гарантираат 100 проценти заштита само до истекот на рокот. Што се случува после тоа? Заштитата може да се намали со текот на времето.

  Тоа е затоа што кислородот влегува во кремата за сончање и ја менува ефикасноста на состојките.

  Сепак, се препорачува претпазливост кога користите креми за сончање кои содржат состојка и формулација со октокрилен.

  Октокриленот може да формира канцерогена супстанца наречена бензофенон доколку се чува долго време. Меѓутоа, доколку користите заштита од сонце од природна козметика, овој ризик не постои.

  Што да земете во предвид кога користите стара крема за сончање од минатата година?
  Дали сакате да користите крема за сончање што е од минатата година или со истечен рок?

  Потоа треба да ги следите овие совети за да продолжите да уживате во целосна заштита. Кремот за сончање треба да мириса и да изгледа нормално и да ја има оригиналната конзистентност од претходната година.

  Невообичаен мирис или боја укажува на расипана крема за сончање. Нанесете двојно количество крем за сончање на кожата за да обезбедите ефикасност против сонце и изгореници.

  Како правилно да чувате крем за сончање?
  Секоја година обично ни остануваат една или повеќе епрувети крема за сончање. За да можете да го користите производот следната година, обрнете внимание на следново. Чувајте го кремот за сончање на ладно место, по можност во фрижидер.

  Исчистете го отворот по секоја употреба и внимавајте да го чувате производот подалеку од светлина и топлина.

  Минералните органски креми за сончање не содржат никакви хемиски состојки и можат безбедно да се користат дури и по истекот на рокот и да ги задржат своите заштитни својства.

  Кожата на трудниците, мајките и малите деца е исто така безбедно и сигурно заштитена со минерални органски креми за сончање.

  Четири совети како кремот за сончање да трае подолго
  Чувајте го кремот за сончање на ладно и суво место. Топлината и влажноста може да ја намалат ефикасноста на кремата за сончање, затоа чувајте ја на ладно место, како што е шкаф за бања. Избегнувајте директна сончева светлина. Ако користите крем за сончање на отворено, обидете се да го чувате подалеку од директна сончева светлина.

  Чувајте го шишето во сенка или чувајте го во кеса кога активно не нанесувате крема за сончање.

  Затворете го цврсто По секоја употреба цврсто затворајте го шишето за да спречите навлегување воздух и влага. Ова ќе помогне кремот за сончање да трае подолго.

  Користете чисти раце за време на нанесувањето.
  За да ја одржувате кремата за сончање хигиенска и да избегнете можна контаминација, извадете ја од шишето со чисти раце или со шпатула. Ова ќе го намали ризикот од контаминација.

  Правилна употреба на крема за сончање
  Нанесете крема за сончање најмалку 30 минути пред да излезете на сонце, бидејќи тоа е единствениот начин да обезбедите ефикасна заштита од УВ зраците. Половина лажица се препорачува за лице, уши и врат, но пределот околу очите треба да се избегнува.

  Доколку сакате да го искористите ефектот против стареење на кремата за сончање во текот на целата година, секој месец треба да користите фактор за заштита на лицето за да спречите фотостареење, пренесува Novi List.

  Препорачуваме повторно да нанесувате крема за сончање на секои два часа на плажа и да станете рутина да нанесувате крема за сончање веднаш штом ќе излезете од вода.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img