More

  Откриено колку часа сон дневно се потребни за да имате поздрав мозок

  spot_img

  Најновите студии покажуваат дека премногу или премалку сон може да предизвика големи здравствени ризици за мозокот како што старееме.

  Добар сон е важно не само за да се чувствувате добро во текот на денот, туку и за различни ментални и физички здравствени придобивки. Квалитетниот сон може да го одржува регулиран крвниот притисок, да помогне во когнитивните функции, па дури и да го намали ризикот од рак, пишува Real Simple.

  Но, многумина од нас не го добиваат потребниот сон секоја вечер благодарение на престимулирачката сина светлина од нашите телефони (и други уреди). Јадењето премногу или консумирањето кофеин непосредно пред спиење може да ни предизвика непријатност и напнатост, што исто така го отежнува заспивањето. Има многу виновници за недоволно спиење, но одржувањето конзистентен распоред може да ни помогне на нас возрасните да ги добиеме препорачаните седум до девет часа сон секоја вечер.

  Новите откритија сега покажуваат колку навистина е важен добар сон, што сугерира дека премногу или премалку сон може негативно да влијае на здравјето на нашиот мозок дури и повеќе отколку што мислевме.

  Една неодамнешна студија на истражувачите од Медицинскиот факултет Јеил, објавена во списанието на Американското здружение за срце, ги разгледа навиките за спиење на приближно 40.000 возрасни лица за подобро да разбере како тие влијаат на нивното здравје на мозокот. Собрани се девет години податоци, кои вклучуваат колку спие секој човек на ноќ и дали спиел или не во текот на денот. Беше направена и магнетна резонанца на нивниот мозок.

  Резултатите откриле дека лошиот сон (помалку од седум или повеќе од девет часа навечер) доведува до поголем ризик од мозочен удар и деменција во иднина. Интересно е тоа што исходот не се променил дури и откако биле земени предвид пушењето или хипертензијата, за кои исто така е познато дека влијаат на мозокот.

  Сите вклучени учесници беа средовечни, а наодите покажаа дека ова е клучна точка во животот на една личност да направи позитивни промени во навиките за спиење за да го одржиме нашиот мозок здрав сега и во иднина.

  Оптималната количина на сон секоја вечер започнува со добра рутина за спиење. Јадете добро пред да планирате да заспиете – обично два до три часа пред тоа – и прескокнете пијалоци со кофеин подоцна во вечерните часови. Ако преферирате убав, топол пијалок непосредно пред спиење, придржувајте се до билен чај без кофеин.

  Исто така, важно е да ги држите вашите екрани подалеку, вклучувајќи го телефонот, таблетот, па дури и телевизорот. Времето за спиење е добро време за исклучување. Читањето книга пред спиење може да ви помогне да се опуштите повеќе и да заспиете побрзо, особено во споредба со гледањето во телефонот.

  Ако се чувствувате вознемирени за денот (или за утре), топлата бања може да ви помогне да се опуштите, додека слушате смирувачка музика или медитирате. Имајте на ум дека вашите утрински и дневни навики исто така влегуваат во игра. Не будењето во исто време секој ден, долгите дремки и пиењето премногу алкохол исто така може да влијаат на квалитетот на вашиот сон.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img